Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol  Sayın Niyazi İşlek ile ilgili raporunu yayınladı.

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol  Sayın Niyazi İşlek ile ilgili  raporunu yayınladı.

 

            Sayın Niyazi İşlek KKTC Bayındırlık ve ulaştırma Bakanlığı Karayolları Dairesi Müdürlüğü Güzelyurt Şubesine  22 Mart 2024 tarihinde alındı belgeli yapmış olduğu dilekçesine bir cevap alamadığını  iddia ederek konunun Dairemiz tarafından soruşturulmasını talep etmiştir.

            Yapılan başvuru üzerine konu 38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası kuralları çerçevesinde incelenmiş ve rapor hazırlanmıştır.

            Sayın Niyazi İşlek’in Dairemize yapmış olduğu başvuruda konunun daha sağlıklı değerlendirilebilmesi için KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Karayolları Dairesi Müdürlüğünden konuyla ilgili bilgiler istenmiştir.

            KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Karayolları Dairesi Müdürlüğünden 25 Temmuz 2024 tarihli cevaben gelen yazıda Sayın Niyazi İşlek’in 22 Mart 2024 tarihinde Karayolları Dairesi Güzelyurt Şubesine bir dilekçe verdiğini ve Şubenin de ayni tarihte konuyu Karayolları Dairesi Müdürlüğüne aktarmış olduğunun tespit edildiğini, konu ile alakalı 11 Temmuz 2024 tarihinde Güzelyurt Belediyesinde  Güzelyurt Belediye Başkanı ile Karayolları Dairesi Müdürü, Güzelyurt Şube Sorumlusu ve Etüd Proje Sorumlusu ile bir toplantı yapıldığını, daha önce sorunun çözümüne yönelik yapılan bir yol keşfi dışında alternatif olarak köprü yapımının ortaya atılması üzerine teknik elemanların köprü projesi ve keşif raporu hazırlanması üzerinde bir çalışma yapıldığını, ilgili çalışmanın tamamlanıp tüm alternatifler ile birlikte değerlendirildikten ve ortaya çıkacak maliyetin kim tarafından nasıl karşılanabileceğinin belirtilmesinden sonra mümkün olan en kısa süre içerisinde Sayın Niyazi İşlek’in Dilekçesine bir cevap verileceği belirtmiştir.

            KKTC Anayasası’nın 76’nci maddesinde Dilekçe Hakkı ve 27/2013 sayılı İyi İdare Yasası’nın 15’inci maddesinde kişilerin kendileri veya kamu ile dilek ve şikayetleri hakkında yetkili makamlara yazı ile başvurma hakkı düzenlenmiştir.

KKTC Anayasası Madde 76

  1. Herkes kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikayetleri hakkında tek başına veya  topluca yetkili makamlara yazı ile başvurma ve bunların süratle incelenmesi ve karara bağlanması hakkına sahiptir. Gerekçeye dayanacak olan bu karar, en geç otuz gün içinde, dilek ve şikayet sahibine yazılı olarak bildirilir. Böyle bir karardan zarar gören herkes veya otuz gün içerisinde kendisine bir karar bildirilmeyen her ilgili, dilek ve şikayet konusu hakkında yetkili mahkemeye başvurabilir.

 

27/2013 sayılı İyi İdare Yasası Madde 15 

 

 

(1)  Özel kişiler, kendileri veya kamu ile dilek ve şikayetleri hakkında, tek başına veya topluca, yetkili makamlara yazı ile başvurma ve idareden yetkisi içindeki bir konuda birel işlem yapmasını isteme hakkına sahiptir. İdare, kendisine yazı ile başvuran kişi ya da kişilere, üzerinde tarih bulunan bir alındı belgesi verir.

 

(2) İstem, yetkili olmayan bir idareye yöneltilirse, kendisinden istemde bulunulan makam, istemi en geç beş iş günü içerisinde yetkili makama iletir ve istem sahibini yazılı olarak durumdan haberdar eder.

 

(3) İdare, istemle ilgili kararını, en geç otuz gün içinde, gerekçeli olarak, başvuran kişiye veya kişilere yazılı olarak bildirir. Otuz günlük süre, istemin yetkili makama ulaşmasından itibaren hesaplanır. İdare, bu süre içerisinde yazılı ve gerekçeli yanıt vermeyi ihmal ederse, bundan dolayı doğacak zararları bu Yasadaki kurallar çerçevesinde gidermekle yükümlüdür.

 

(4) İdare, yazılı ve gerekçeli bildirimde, kararına karşı, hangi süreler içinde, hangi hukuki yollara başvurulabileceğini belirtir.

           

            KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Karayolları Dairesi Müdürlüğünden 25 Temmuz 2024 tarihli tarafımıza gelen cevap yazıda Sayın İşlek’in dilekçesine neden cevap verilmediğini belirtmiş olduğu mazeretle birlikte belirsiz bir tarihte cevaplanacağını belirtmiştir.

            KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Karayolları Dairesi Müdürlüğü KKTC Anayasası’nın 76’ıncı maddesi ve 27/2013 sayılı İyi İdare Yasası’nın 15’inci maddesi tahtında belirtilen 30 günlük sürelere uymayarak Sayın Niyazi İşlek’in alındı belgesi karşılığı yapmış olduğu dilekçesine cevap vermemiştir      

           İdare, Sayın İşlek’in dilekçesine cevap vermeyerek KKTC Anayasası’nın 76'ıncı maddesi ve 27/2023 sayılı İyi İdare Yasası’nın 15'inci maddesinin 3’üncü fıkrasına aykırı davranmıştır.

 

      

           

                                                                                                     İlkan VAROL

                                                                                          Yüksek Yönetim Denetçisi

                                                                                                       (Ombudsman)

 

 

 

 

 

 

Print
Yayınlanma tarihi: Eyl 20, 2024,
Haber Kategorisi: Haberler,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

Arşiv