Ombudsman Emine Dizdarlı Sayın Şener Elcil'in raporunu yayınladı.

Ombudsman Emine Dizdarlı Sayın Şener Elcil'in raporunu yayınladı.


Dairemize başvuruda bulunan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Sayın Şener Elcil, Şehit Tuncer İlkokulu’nda öğretmen olarak görev yapan Sayın Mete Topçu’nun Öğretmenler Yasası’nda öngörülen 15 günlük mazeret izin süresini aşmasına rağmen mazeret izni kullandığını, bu hususa ilaveten Sayın Ersin Tünay’ın Şehit Doğan Ahmet İlkokulu’nda öğretmen olarak görev yaptığı dönemde gayrı yasal bir görevlendirme ile İlköğretim Dairesi Müdürlüğü’ne alındığını ve bunun neticesinde söz konusu kişinin görev yerine gitmediğini iddia ederek konunun Dairemizce soruşturulmasını talep etmiştir.


Yapılan başvuru üzerine konu 38/1996 Sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası kuralları çerçevesinde incelenmiş ve ekte sunulan rapor hazırlanmıştır.


Sayın Mete Topçu, Şehit Tuncer İlkokulu’nda görevli bir öğretmendir. 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılında toplam 20 gün mazeret izni kullandığı tespit edilmiştir. Sayın Topçu’nun mazeret izinlerinin dökümü incelendiğinde 23-27 Eylül 2015 tarihleri arasında 3 gün, 6 Ekim 2015 tarihinde 1 gün, 3 Kasım 2015 tarihinde 1 gün, 17-21 Kasım 2015 tarihleri arasında 4 gün, 7-10 Nisan 2016 tarihinde 2 gün, 23-26 Nisan 2016 tarihinde 2 gün ve 23-26 Mayıs 2016 tarihleri arasında 4 gün mazeret izni kullandığı ve söz konusu izin süreleri için Şehit Tuncer İlkokulu Müdürü Sayın Güven Varoğlu tarafından uygunluk yazısı verildiği saptanmıştır.


Söz konusu izinlere ilaveten Sayın Topçu 1 Haziran 2016 ile 4 Haziran 2016 tarihleri arasında toplam 3 günlük bir mazeret izni kullanmak için Okul Müdürüne müracaat yapmıştır. Bu işlem de Okul Müdürü Sayın Güven Varoğlu tarafından uygun bulunmuştur. Okul Müdürü Sayın Güven Varoğlu 3 Haziran 2016 tarihinde Sayın Topçu izne ayrıldıktan sonra İlköğretim Dairesi Müdürlüğü’ne bu hususu yazarak eğitim ve öğretimi aksatmayacağından dolayı uygunluk verdiğini bildirmiştir.


Sayın Güven Varoğlu tarafından onaylanan izin süresinin yasal olarak verilmesi gereken süreyi toplam 5 gün aştığı görülmektedir. Buna rağmen 23-26 Mayıs 2016 tarihleri arasında kullanılan mazeret izinleri KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından sehven onaylandığı tespit edilmiştir.


Öğretmenlerin İzin Hakları 25/85 sayılı Öğretmenler Yasası’nın 80’inci maddesinde düzenlenmektedir. Buna göre öğretmenlere ara tatili ile yaz tatili dışında, zaruret halinde, bir ders yılı için onbeş güne kadar izin verilebilir. Bu iznin ayrı ayrı dönemlerde olması halinde beş güne kadar olanı müdür veya başöğretmen tarafından verilir. Bu izin gerekli görüldüğü hallerde bir aya kadar ödeneksiz uzatılabilir.


25/85 sayılı Öğretmenler Yasası’nın 80’inci maddesinin 1’inci fıkrası tahtında bir öğretmenin 15 günlük mazeret izin hakkını kullandıktan sonra kullanacağı izinlerin Öğretmenler Yasası’nın 80’inci maddesinin 1’inci fıkrası uyarınca gerektiği hallerde bir aya kadar ödeneksiz uzatılabilir. Bu düzenleme tahtında Sayın Topçu’nun fazladan kullandığı mazeret izni sadece ödeneksiz olması kaydıyle kullanılabilirdi.


Sayın Mete Topçu’nun bir ders yılında Öğretmenler Yasası tahtında alması gereken mazeret izni Mayıs 2016 tarihinde yasada belirtilen süreyi aşmasına rağmen Okul Müdürü uygunluk yazısı vermiştir. Okul Müdürü öğretmenin mazeret izin süresi dolmasına rağmen Haziran 2016’da Sayın Topçu’ya yeniden izin vermiş ve Sayın Topçu söz konusu izni kullanmasını müteakip KKTC Milli Eğitim Bakanlığı’na bildirmiştir. Bu durum karşısında Milli Eğitim Bakanlığı Okul Müdürünü yazılı olarak uyarmıştır. Sayın Varoğlu, Sayın Topçu’nun toplam 20 gün mazeret izni kullanmasına uygunluk vererek ve/veya Sayın Topçu’nun izni olmamasına rağmen mazeret izni kullanmasına olanak sağlayarak ve/veya Sayın Varoğlu yetkisini aşarak Öğretmenler Yasası’nın ilgili hükmüne aykırı davranmıştır.


İlgili tarihlerde KKTC Milli Eğitim ve Spor Bakanı Sayın Mutlu Atasayan Sayın Ersin Tünay’ın Şehit Doğan Ahmet İlkokulu’nda görevli olduğu süre içerisinde 9 Nisan 2013 ile 10 Aralık 2013 tarihleri arasında kadrosunda ve statüsünde herhangi bir değişiklik olmaksızın haftanın dört günü İlköğretim Dairesi Müdürlüğü’nde, haftanın bir günü ise Şehit Doğan Ahmet İlkokulu’nda görevlendirmiştir. Daha sonra Sayın Tünay 10 Aralık 2013 tarihinde kadrosunda ve statüsünde bir değişiklik olmaksızın ilgili dönemin KKTC Milli Eğitim Bakanı Sayın Dr. Mustafa Arabacıoğlu tarafından Hamitköy’de kain Dr. Fazıl Küçük İlkokulu’nda görevlendirilmiştir.


25/85 sayılı Öğretmenler Yasası’nın 11’inci maddesinin 4’üncü fıkrası uyarınca hazırlanan Öğretmenlerin Yer Değiştirme Tüzüğü’nün 14’üncü maddesinin 4’üncü fıkrası tahtında Eğitim ve Öğretim yılı içerisinde herhangi bir nedenle ortaya çıkan bir münhali doldurmak veya eğitim ve öğretim hizmetlerinin kesintisiz ve etkin bir biçimde sürdürülmesini sağlamak amacıyla veya öğretmenin kişisel yararı gerektirdiği veya zorunlu görüldüğü hallerde de, öğretim yılı içinde herhangi bir zamanda bir okuldan başka bir okula görevlendirme yapılabilir. Anayasa Mahkemesi olarak oturum yapan Yüksek Mahkemenin 19/2012 (D.10/2017)sayılı Kararı ışığında Öğretmenlerin Yer Değiştirme Tüzüğü’nün KKTC Anayasası’nın başlangıç kısmına, 1, 121 (2) ve 122’inci maddelerine aykırı olmadığı sonucuna varılmıştır. Bu itibarla KKTC Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı görevlendirmede bir hata olmadığı anlaşılmaktadır.


Müdür, Müdür Muavini ve Sorumlu Öğretmenlerin görev ve sorumlulukları 25/1985 sayılı Öğretmenler Yasası’nın 22’inci maddesinde düzenlenmiştir. Söz konusu Yasa maddesinin 2’inci fıkrasının (e) bendi tahtında görevini aksatan ve görevine gelmeyen öğretmenlerle diğer okul personelinin durumlarını izlemek ve bağlı bulundukları daireye (müdürlüğe) bildirmek Okul Müdürü’nün görev ve sorumluluğu arasındadır. Bu düzenlemeye göre Sayın Ersin Tünay’ın Şehit Doğan Ahmet İlkokulu’nda hafta bir gün görevli olduğu tarihlerde görev yerine geldiğinin kontrolünü denetlemek okul müdürünün sorumluluğu ve görevi idi. Şehit Doğan Ahmet İlkokulu Müdürü’nün ve/veya Okul İdaresinin Sayın Ersin Tünay’ın görev yerine gelmediği hususunda İlköğretim Dairesi Müdürlüğü’ne veya KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’na herhangi bir şikayeti veya başvurusunun olmadığı tespit edilmiştir. Sayın Şener Elcil’in de Şehit Doğan Ahmet İlkokulu Müdürüne ve/veya Okul İdaresine bu konuda herhangi bir yakınması olmadığı gibi Okul Müdürü’nün mezkur görevini yerine getirmediği hususunda KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’na da bir şikayeti ve/veya başvurusu olmadığı tespit edilmiştir.


KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın 18 Ağustos 2017 tarihli yazısında Sayın Ersin Tünay’ın verilen görevleri yerine getirdiği ve görev yerine gittiği belirtilmiştir.
Netice itibarıyla; Sayın Mete Topçu 2015-2016 Eğitim ve Öğretim yılında 5 (beş) gün fazla mazeret izni kullanmıştır. Şehit Tuncer İlkokulu’nda görevli Okul Müdürü Sayın Güven Varoğlu kendisine Öğretmenler Yasası uyarınca verilen yetkiyi aşmıştır ve/veya 25/1985 sayılı Öğretmenler Yasası’nın 80’inci maddesi hükümlerine aykırı davranmıştır. Bu itibarla Sayın Topçu’nun fazladan kullandığı mazeret izinlerinin uygun görüldüğü takdirde sadece ödeneksiz olarak kullanabilirdi. Bu nedenle ilgili Yasa maddesi uyarınca Sayın Topçu’nun fazladan kullanmış olduğu 5 günlük mazeret izninin bedeli maaşından kesilmesi gerekmektedir.


KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından yapılan Sayın Ersin Tünay’ın görevlendirmelerinin 25/85 sayılı Öğretmenler Yasası’nın 20’inci maddesi kurallarına ve bu Yasa altında çıkarılan Öğretmenler Yer Değiştirme Tüzüğü’nün 14’üncü maddesinin 4’üncü fıkrası kurallarına binaen yapılmıştır. Bu nedenle söz konusu görevlendirmelerin hatalı olduğu ve/veya hatalı yapıldığı söylenemez. Ancak yapılan görevlendirmelerde herhangi bir gerekçe yoktur. İdarenin kararları gerekçeli olmalıdır. İdare, 27/2013 sayılı İyi İdare Yasası gereğince belirtilen işlemlerin şekline uymalıdır.


Emine DİZDARLI
Yüksek Yönetim Denetçisi
(Ombudsman)

Print
Yayınlanma tarihi: Eyl 3, 2018,
Haber Kategorisi: Haberler,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Mayıs 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
29
Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol  Sayın Mehmet Öztürk Kumser'in  raporunu yayınladı.

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol  Sayın Mehmet Öztürk Kumser'in raporunu yayınladı.

 

Sayın Mehmet Öztürk Kumser, Sağlık Bakanlığı Güzelyurt Sağlık Merkezi’nde görev yapan bir hemşireye, çalışmadığı günlere ilişkin haksız biçimde ek çalışma ödeneği verildiğini iddia ederek konunun soruşturulması talebi ile Dairemize müracaat etmiştir.

Yapılan başvuru üzerine konu, 38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası kuralları çerçevesinde incelenmiş ve  rapor hazırlanmıştır.

Konu ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Sayın Dr. Düriye Deren Oygar’dan yazılı bilgi talep edilmiştir. Sayın Oygar, sorularımızı yanıtlayarak konuya ilişkin belgeleri tarafımıza göndermiştir.

Devamını oku
3012345
6
Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol Sayın Yeşim Özkan'ın  raporunu yayınladı.

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol Sayın Yeşim Özkan'ın raporunu yayınladı.

 

Sayın Yeşim Özkan, evinin yakınında bulunan Mod Cafe isimli işyeri ile ilgili rahatsızlık ve şikayetlerini Çevre Koruma Dairesi ve Lefkoşa Türk Belediyesi’ne birer dilekçe yazarak bildirdiğini ancak sorunun çözülmediğini ve dilekçelerine cevap alamadığını iddia ederek konunun soruşturulması talebi ile Dairemize başvuruda bulunmuştur.

Yapılan başvuru üzerine konu, 38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası kuralları çerçevesinde incelenmiş ve rapor hazırlanmıştır.

Devamını oku
789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Arşiv