Ombudsman Emine Dizdarlı Sayın Cemal Sarıca'nın raporunu yayınladı.

Ombudsman Emine Dizdarlı Sayın Cemal Sarıca'nın raporunu yayınladı.

 

Dairemize başvuruda bulunan Sayın Cemal Sarıca, Gönyeli Camisine ait lojmanlarda din görevlileri Sayın Hicabi Duran  ile Sayın Zübeyr Çokaklı’nın ikamet ettiğini, Sayın Duran’ın Camiye hiç gelmediğini, sabah dışında Camiye düzenli gelen din görevlisi Sayın Nizameddin Saltan’ın ise kirada oturmakta olduğunu iddia ederek Din İşleri Başkanlığına sözlü ve yazılı şikayetler yapılmasına karşın durumun değişmediğini belirterek konunun Dairemiz tarafından soruşturulmasını talep etmiştir.

Yapılan başvuru üzerine konu, 38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası kuralları çerçevesinde incelenmiş ve ekte sunulan rapor hazırlanmıştır.

29/1993 sayılı Din İşleri Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasası’nın amacı Din İşleri Dairesinin görev ve işlerini ortaya koymayı, Din İşleri Dairesi memurlarının hizmet koşullarını, atanma ve yetişmelerini, ilerleme ve yükselmelerini, ödev, hak ve yükümlülüklerini, sorumluluklarını, aylık ücret ve ödeneklerini, güvencelerini, disiplin işlemlerini ve öteki özlük işlemlerini düzenlemektir. Din İşleri Dairesinde sözleşmeli, geçici personel veya işçi olarak çalıştırılanlar hakkında Din İşleri Dairesi Yasasında öngörülen özel kurallar ve Yönetim Kurulunca belirlenen çalışma esasları uygulanır.

Yaptığımız soruşturma sırasında Sayın Hicabi Duran ile Sayın Zübeyir Ahmet Çokaklı’nın Din İşleri Başkanlığının  görevlileri oldukları, söz konusu kişiler hizmet şemalarında yer alan görev ve sorumluluklarını yerine getirmek için atandıklarını,  Sayın Nizamettin Saltan din görevlisi olmakla beraber Türkiye Cumhuriyeti (TC) Lefkoşa Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliği görevlisi olduğu tespit edilmiştir. Din İşleri Başkanlığının uygulaması çerçevesinde bir camiye atanan görevli şayet varsa o caminin lojmanını kullanmaktadır.  Bu uygulamaya göre, Gönyeli Camisi lojmanları asli görev yerleri Gönyeli Camisi olan Sayın Duran ile Sayın Çokaklı’nın kullanımlarına verilmiştir. Din İşleri Başkanlığından, Sayın Saltan’ın görevlendirildiği tarihte lojmanların dolu olduğu, ayrıca Sayın Saltan’ın, Din işleri Başkanlığından lojman talebinin olmadığı saptanmıştır. KKTC Din İşleri Başkanlığı  görevlilerinin maaşlarının Türkiye Cumhuriyeti (TC) Lefkoşa Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliği görevlilerine kıyasla oldukça düşük olduğu, ayrıca TC görevlilerinin 600TL kira yardımı almaları nedeniyle  lojmanlara öncelikle Din İşleri Başkanlığı  görevlilerinin yerleştirildikleri anlaşılmaktadır.

Yine, Gönyeli Cami İmamı Sayın Hicabi Duran’ın, Sayın Talip Atalay ve/veya Din İşleri Başkanlığı tarafından 19 Şubat 2016 tarih ve DİB/HD/79/02/2016 sayılı yazı ile mesai saatleri içerisinde veya herhangi bir acil görevlendirme durumu dışında Gönyeli Camii’deki görevlerinin devam etmesi kaydıyle Din İşleri Dairesinin Lefkoşa temsilciliğinde çalışmak üzere görevlendirildiği görülmektedir.

29/1993 sayılı Din İşleri Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasası incelendiğinde cami, mescit ve minarelerin  inşaat, tamir ve donatımlarını yapmak veya yaptırmak Din İşleri Dairesinin görevleri arasında olmakla beraber lojmanların imamlara ve/veya din görevlilerine tahsisinin hangi prosedüre göre yapılacağı veya hangi koşullara göre değerlendirileceği Yasada yer almamaktadır. Söz konusu Yasa’nın 24’üncü maddesinin sadece görevleri gereği memurlara tahsis edilen her türlü taşınır ve taşınmaz malın geri verilmesi ve boşaltılmasını düzenlediği görülmektedir. Bu konuda aldığımız bilgide lojmanların kullanım izninin Din İşleri Başkanlığı tarafından verildiği saptanmıştır.

Sayın Duran’ın Gönyeli Camisindeki  görevi de devam etmektedir. Bu nedenle Din İşleri Başkanlığının, Sayın Duran’a Gönyeli Camisinin lojmanını kullandırmasında bir hata olmadığı ve/veya bu uygulamanın aksine bir yasal düzenleme olmadığı cihetle yapılan başvuru konusu şikayet yersizdir

 

        Emine DİZDARLI

Yüksek Yönetim Denetçisi

         (Ombudsman)

 

 

 

Print
Yayınlanma tarihi: Oca 3, 2018,
Haber Kategorisi: Haberler,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Mayıs 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
29
Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol  Sayın Mehmet Öztürk Kumser'in  raporunu yayınladı.

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol  Sayın Mehmet Öztürk Kumser'in raporunu yayınladı.

 

Sayın Mehmet Öztürk Kumser, Sağlık Bakanlığı Güzelyurt Sağlık Merkezi’nde görev yapan bir hemşireye, çalışmadığı günlere ilişkin haksız biçimde ek çalışma ödeneği verildiğini iddia ederek konunun soruşturulması talebi ile Dairemize müracaat etmiştir.

Yapılan başvuru üzerine konu, 38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası kuralları çerçevesinde incelenmiş ve  rapor hazırlanmıştır.

Konu ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Sayın Dr. Düriye Deren Oygar’dan yazılı bilgi talep edilmiştir. Sayın Oygar, sorularımızı yanıtlayarak konuya ilişkin belgeleri tarafımıza göndermiştir.

Devamını oku
3012345
6
Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol Sayın Yeşim Özkan'ın  raporunu yayınladı.

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol Sayın Yeşim Özkan'ın raporunu yayınladı.

 

Sayın Yeşim Özkan, evinin yakınında bulunan Mod Cafe isimli işyeri ile ilgili rahatsızlık ve şikayetlerini Çevre Koruma Dairesi ve Lefkoşa Türk Belediyesi’ne birer dilekçe yazarak bildirdiğini ancak sorunun çözülmediğini ve dilekçelerine cevap alamadığını iddia ederek konunun soruşturulması talebi ile Dairemize başvuruda bulunmuştur.

Yapılan başvuru üzerine konu, 38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası kuralları çerçevesinde incelenmiş ve rapor hazırlanmıştır.

Devamını oku
789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Arşiv