Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Emine Dizdarlı Sayın Bülent Yılmaz'ın raporunu yayınladı.

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Emine Dizdarlı Sayın Bülent Yılmaz'ın raporunu yayınladı.

 

Dairemize başvuruda bulunan Sayın Bülent Yılmaz, 30 Aralık 1991 tarihinden itibaren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde çalıştığını, farklı tarihlerde Türkiye Cumhuriyeti’ne kesin dönüş yaptığını ancak orada kalamayıp geri döndüğünü, 5 yaşındaki otizmli çocuğundan dolayı eşinin çalışamadığını, hayatını daha iyi şartlarda idame ettirebilmesi için yurttaş olması gerektiğini, yurttaş olamadığından ötürü mağduriyet yaşadığını belirterek konunun soruşturulması talebinde bulunmuştur.

Yapılan başvuru üzerine konu, 38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası kuralları çerçevesinde incelenmiş ve ekte sunulan rapor hazırlanmıştır.

Değiştirilmiş ve birleştirilmiş şekliyle 25/1993 sayılı Yurttaşlık Yasası’nın 4, 5, 6, 7, 8 ve 9’uncu maddeleri KKTC yurttaşlığının kazanılmasına ilişkin esasları düzenlemektedir. Söz konusu Yasa maddeleri uyarınca kişilerin doğum, evlat edinme, doğum yeri, evlilik ve KKTC’de çalışma/ iş kurma izniyle KKTC yurttaşlığını kazanabilecekleri belirtilmiştir. Bunun yanı sıra, Bakanlar Kurulu veya Bakanlık Kararı ile 8’inci ve 9’uncu maddelerde belirtilen koşulları taşıyan bir yabancı kişi genel olarak veya istisnai bir şekilde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşlığına alınabilmektedirler.

 KKTC İçişleri Bakanlığı, Muhaceret Dairesi Müdürlüğü nezdinde yapmış olduğumuz soruşturmada Sayın Bülent Yılmaz’ın, 01 Haziran 2005 ile 14 Eylül 2007, 26 Ocak 2008 ile 15 Kasım 2008, 13 Mayıs 2009 ile 19 Haziran 2010 ve 21 Nisan 2011 ile 10 Ekim 2020 dönemleri için çalışma izniyle ikamet ettiği tespit edilmiştir. Sayın Bülent Yılmaz’ın ise Yurttaşlık Yasası’nın 8’inci maddesinin 1’inci fıkrası kapsamında yurttaş olabilmektedir. İlgili Yasa’nın sözü edilen 8’inci maddesinin 1’inci fıkrası uyarınca Yurttaşlığa alınmak isteyen ve aşağıdaki koşulları taşıyan yabancı bir kişi, Bakanlık Kararı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşlığına alınabilir;  Kendi ulusal yasasına göre veya vatansız olması halinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde yürürlükteki yasalara göre reşit olmalıdır.  Başvuru tarihinden geriye doğru Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde beş yıl kesintisiz ikamet etmiş olmalıdır. Yılda kırk günü geçmeyen kesintiler, kesinti sayılmaz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde yerleşmeye karar verdiğini davranışı ile teyit etmiş olmalıdır. İyi ahlak sahibi olmalıdır. Genel sağlık bakımından tehlike teşkil eden hastalığı bulunmamalıdır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde kendisinin ve geçimi ile yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağlayacak gelire ve işe sahip olmalıdır.

KKTC İçişleri Bakanlığı, Muhaceret Dairesi Müdürlüğü nezdinde yapmış olduğumuz soruşturmada hala hazırdaki uygulamaya göre çalışma izniyle ülkemizde bulunan kişilerin ardışık olarak 11 yılı tamamlayan şahısların muamelelerinin ileriyle götürüldüğü bilgisini edindik. Sayın Yılmaz’ın ise çalışma izinlerinin düzenli olarak devam etmesi halinde 2021 yılı içinde güvenlik soruşturması yapabileceği ifade edilmiştir. Engelli bir çocuğunun olmasınınsa Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşı olabilmekte herhangi bir etkisi yoktur

Sayın Bülent Yılmaz’ın 2021 yılı Mayıs ayına kadar çalışma izinin devam etmesi halinde 11 yıl ardışık olarak çalışma izni aldığı için yurttaşlık müracaatı yapabileceği görülmektedir. 25/1993 sayılı Yurttaşlık Yasası’nda belirtildiği üzere Bakanlar Kurulu veya Bakanlık kararı ile kişiler Genel veya İstisnai olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşlığına alınabilir. Yurttaşlık Yasası’nın 8’inci ve 9’uncu maddelerinde kişilerin çocuklarının engellerinden ötürü yurttaş olmakta herhangi bir kolaylık yapılması ile ilgili bir düzenleme yer almamaktadır veya buna cevaz vermemektedir. Bu nedenle Sayın Bülent Yılmaz’ın Mayıs 2021 ayına kadar beklemesi ve Muhaceret Dairesi Müdürlüğü’ne bu tarihten sonra başvurması gerekmektedir.

Netice itibariyle KKTC İçişleri Bakanlığı Muhaceret Dairesi Müdürlüğü’nün değerlendirmesinde herhangi bir hata bulunmamaktadır.

 

    Emine DİZDARLI

Yüksek Yönetim Denetçisi

      (Ombudsman)

 

Print
Yayınlanma tarihi: Nis 13, 2021,
Haber Kategorisi: Haberler,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Mayıs 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
29
Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol  Sayın Mehmet Öztürk Kumser'in  raporunu yayınladı.

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol  Sayın Mehmet Öztürk Kumser'in raporunu yayınladı.

 

Sayın Mehmet Öztürk Kumser, Sağlık Bakanlığı Güzelyurt Sağlık Merkezi’nde görev yapan bir hemşireye, çalışmadığı günlere ilişkin haksız biçimde ek çalışma ödeneği verildiğini iddia ederek konunun soruşturulması talebi ile Dairemize müracaat etmiştir.

Yapılan başvuru üzerine konu, 38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası kuralları çerçevesinde incelenmiş ve  rapor hazırlanmıştır.

Konu ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Sayın Dr. Düriye Deren Oygar’dan yazılı bilgi talep edilmiştir. Sayın Oygar, sorularımızı yanıtlayarak konuya ilişkin belgeleri tarafımıza göndermiştir.

Devamını oku
3012345
6
Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol Sayın Yeşim Özkan'ın  raporunu yayınladı.

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol Sayın Yeşim Özkan'ın raporunu yayınladı.

 

Sayın Yeşim Özkan, evinin yakınında bulunan Mod Cafe isimli işyeri ile ilgili rahatsızlık ve şikayetlerini Çevre Koruma Dairesi ve Lefkoşa Türk Belediyesi’ne birer dilekçe yazarak bildirdiğini ancak sorunun çözülmediğini ve dilekçelerine cevap alamadığını iddia ederek konunun soruşturulması talebi ile Dairemize başvuruda bulunmuştur.

Yapılan başvuru üzerine konu, 38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası kuralları çerçevesinde incelenmiş ve rapor hazırlanmıştır.

Devamını oku
789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Arşiv