Ombudsman Emine Dizdarlı Sayın Gülten Akşit'in raporunu yayınladı.

Ombudsman Emine Dizdarlı Sayın Gülten Akşit'in raporunu yayınladı.

 

            Dairemize başvuruda bulunan Sayın Gülten Akşit ikamet ettiği Güzelyurt İlçesi’nde Piyale Paşa Mahallesi, Sabiha Gökçen Sokak, 2 numaralı evine hemhudut olan Sayın Cemil Zenginer’e ait işyerinde tarımsal ve/veya kimyevi ilaç satışı yapıldığını, söz konusu ilaçların mezkur işyerinde muhafaza edildiğini, bu sebeble evine sürekli ilaç kokusu yayıldığını, ilaçların kokusunun yayılmaması için herhangi bir önlem alınmadığını, bu durumdan oldukça rahatsız olduğunu ve olumsuz etkilendiğini iddia ederek Dairemizden yardım talebinde bulunmuştur.            

           Yapılan başvuru üzerine konu , 38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası kuralları çerçevesinde incelenmiş ve ekte sunulan rapor tanzim edilmiştir.

            Dairemiz Sayın Gülten Akşit’in başvurusu üzerine Tarımsal İlaçları Denetleme Kurulu’na yazmış ve bu konuda sormuş olduğumuz soruları Tarımsal İlaçlar Denetleme Kurulu Başkanı Sayın Emine Solyalı cevaplamıştır. Sayın Solyalı Dairemize gönderdiği cevap yazısında Sayın Cemil Zenginer’in tarımsal ilaç ve malzeme ticareti ile iştigal ettiğini, böyle bir işyerinin 64/1987 sayılı Tarımsal İlaçların Denetimi Hakkındaki Yasa çerçevesinde Tarımsal İlaç Satış Yeri Ruhsatı alması gerektiğini, mezkur işyerinin Tarımsal İlaç Satış Yeri Ruhsatı bulunduğunu ve söz konusu ruhsatın her yıl yenilediğini belirtmiştir. Bu hususa ilaveten Sayın Solyalı Tarımsal İlaçlar Denetleme Kurulu tarafından ruhsatlandırılmayan hiçbir ilaç, yetkili herhangi bir gerçek ve/veya tüzel kişi tarafından satılmasının yasak olduğunu ileri sürmüştür. Tarımsal İlaçları Denetimi Hakkında Yasa’nın ilgili kuralları tahtında Kurul tarafından yasaklanmış ilaçların muhafaza edilemeyeceği açıkça belirtilmektedir. Tarımsal İlaçları Denetleme Kurulu yaptıkları araştırmada ilk başta  tarımsal ilaçların toz halinde torbalar içerisinde satın alındığını, bunu müteakip söz konusu torbaların işyerine getirilip ambalajlandığını, bu durumun işyerinden kötü kokular yayılmasına sebeb olduğunu,  Sayın Cemil Zenginer’in işyerinin dağınık ve düzensiz olması da bu durumu körükleyerek söz konusu işyerinin çok uzak mesafesinden bile kötü kokuların hissedildiğini ve bu hususun yakın çevrede yaşayan sakinlerin  yaşam kalitesini çok düşürdüğü tespit edilmiştir.

Sayın Gülten Akşit’in şikayetleri üzerine Tarımsal İlaçları Denetleme Kurulu Sayın Cemil Zenginer’e ait işyerini denetime gitmiş ve tespit ettikleri yanlış uygulamaların işyeri sahibi tarafından 15 gün içerisinde düzeltilmesi ve/veya kokunun yayılmaması konusunda önlemler almasını talep etmiştir.  Bunun üzerine işyeri sahibi Tarımsal İlaçları Denetleme Kurulu’nun işyerinde tespit ettiği eksiklikleri tamamlayarak Kurul tarafından ikinci bir denetime tabi tutulmuştur. Sayın Cemil Zenginer’in söz konusu işyerinde eksiklikleri giderdiği ve Kurul’un önerisi tahtında gerekli düzenlemeleri yaptığı tespit edilmiştir.

             Yine yaptığımız soruşturma çerçevesinde K.K.T.C. Sağlık Bakanlığı, Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürlüğü’ne yazarak  Sayın Gülten Akşit’in ikametgahında yer aldığı iddia edilen kötü kokunun olup olmadığı konusunda bir denetleme yapılması talep edilmiştir. K.K.T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Sayın Yeşim Gümüşdağ   Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürlüğü  tarafından yapılan denetimde Sayın Gülten Akşit’in evinde herhangi bir kötü kokuya rastlanmadığı, söz konusu işyerinde tarımsal ilaçların ambalajlı halde kapalı dolap içerisinde muhafaza edildiğini, işyeri içerisinde açıkta satılan herhangi bir tarımsal ilaç tespit etmediklerini ve dükkan içerisinde az miktarda ilaç kokusu hissedilmesine rağmen söz konusu kokuyu ölçebilecek herhangi bir teknik ekipmanlarının olmadığını beyan etmiştir.

          Sonuç olarak Sayın Cemil Zenginer’e ait işyerinde yapılması gereken gerekli düzenlemelerin yapıldığı ilgili makamlar tarafından teyid edilmiştir.   Sayın Cemil Zenginer söz konusu işyerinde oluşabilecek herhangi bir kötü kokuyu tahliye edebilecek bir aspiratör takarak içerideki havanın mezkur işyerine takılan yüksek  baca ile evden daha yukarıya verilmesi sağlanmıştır. Söz konusu tarımsal ilaçların muhafazası için cam kapaklı kapalı dolaplar yaptırılmış ve kamışla kaplanmış tavan koku geçirmez plastik madde ile kaplanmıştır. Sayın Gülten Akşit’in  evinde yapılan denetimlerde gerek Tarımsal İlaçları Denetleme Kurulu’nun gerekse Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürlüğü rahatsız edici kötü kokuya rastlayamadı. Bu itibarla Sayın Cemil Zenginer’e ait işyerinde talep edilen değişiklikler neticesinde söz konusu kokunun azaldığı ve/veya rahatsız edici durumun ortadan kalktığı sonucuna varılması gerekmektedir.

 

            Emine DİZDARLI

        Yüksek Yönetim Denetçisi

                (Ombudsman)

 

 

 

 

 

 

 

 

Print
Yayınlanma tarihi: Kas 30, 2018,
Haber Kategorisi: Haberler,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Nisan 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
25262728293031
1234567
891011121314
15161718
Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol  Sayın Bülent Küçük'ün  raporunu yayınladı.

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol  Sayın Bülent Küçük'ün raporunu yayınladı.

         

           Sayın Bülent Küçük ikamet etmekte olduğu Şehit Yusuf Uluğ Sokak No:18 Ortaköy Lefkoşa’daki evinin hemen yanındaki apartmanın bahçesinde bulunan kümes hayvanlarının sayısının çok olduğunu, kötü koku ve gürültü kirliliği yaratmalarından dolayı rahatsızlık yaşadığını, bu konuda Lefkoşa Türk Belediyesine bir çok kez şikayette bulunduğunu ancak şikayetlerinin sonuçsuz kaldığını iddia ederek konunun soruşturulması için Dairemize başvuruda bulunmuştur.

            Yapılan başvuru üzerine konu, 38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası kuralları çerçevesinde incelenmiş ve ekte sunulan rapor tanzim edilmiştir.

Devamını oku
192021
22232425262728
293012345

Arşiv