Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol  Sayın Radiye Oday ile ilgili raporunu yayınladı.

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol  Sayın Radiye Oday ile ilgili  raporunu yayınladı.

 

 

Sayın Radiye Oday 21 Haziran 2021 tarihinde Dairemize yaptığı başvuruda komşusu Sayın Ömer Akkanat’ın taktığı güvenlik kameralarının, evini gözetlediğini iddia ederek konunun Dairemiz tarafından soruşturulmasını talep etmiştir.

Yapılan başvuru üzerine konu, 38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası kuralları çerçevesinde incelenmiş ve rapor hazırlanmıştır.

Sayın Radiye Oday 23 Haziran 2021 tarihinde Dairemize yaptığı başvuruda Yaşar Rahmioğlu Sokak Numara 6 Ağırdağ adresinde ikamet ettiğini, komşusu Sayın Ömer Akkanat’ın ikametgahında kurulan bir kamera sisteminin olduğunu ve bu sistem ile evinin gözetlendiğini iddialarının soruşturulması maksadıyla KKTC Başbakanlığı Kent Güvenlik Sistemleri Kurulu ile Girne Polis Müdürlüğünden konuyla ilgili gerekli bilgiler talep edilmiştir.

KKTC Başbakanlığı Kent Güvenlik Sistemleri Kurulu Başkanlığından 13 Eylül 2021 tarih ve BBK.0.08-281/05-21/E.3299 ve 2 Aralık 2022 tarih ve BBK.0.08-281/05-22E.5058 sayılı cevaben gelen yazılarda Sayın Radiye Oday’ın  başvurusuna konu olan, komşusu Sayın Ömer Akkanat’ın evine kurduğu güvenlik kamera sistemleri hakkında 12 Ağustos 2021 ve 30 Haziran 2022 tarihli iki adet kurul kararının olduğunu Sayın Ömer Akkanat’ın kamera görüntülerinin karşı tarafı görüntülemesi ve/veya kamuya açık alanlar dışındaki yerleri görüntülemesi nedeniyle her iki başvurusunun da reddedildiğini, tüm kamera açılarının düzeltilerek net görüntülerle ve kamuya açık alan dışındaki alanları görüntülemeyecek şekilde düzenlenerek tekrar başvurulması gerektiği hususunda karar verildiği belirtilmiştir.

KKTC Polis Genel Müdürlüğünden 22 Kasım 2021 tarih ve 03/1-1-21-3133 sayılı gelen cevaben yazıda, Sayın Radiye Oday’ın eşi Sayın Salih  Oday’ın Boğaz Polis karakoluna giderek komşusu olan Sayın Ömer Akkanat’ın ikametgahı etrafına monte ettiği kameralardan bir tanesinin kendisine ait ikametgaha doğru monte edildiğini, konu kameranın kendisine ait ikametgahın giriş-çıkış ve bahçe kısmını çekmesinden rahatsız olduğunu bildirdiğini ve şikayetçi olduğunu, aynı gün Sayın Ömer Akkanat’ın Boğaz Polis Karakoluna celp edildiğini yapılan soruşturmada ikametgahında beslediği köpek ve kediler ile ilgili sorun yaşadığını, kedilerden bir tanesinin evinin karşısındaki arazide çöp poşeti içerisinde ölü olarak bulunduğunu bundan dolayı tedbir amaçlı iki adet kamerayı evinin ön ve yan kısmına  monte ettiğini ancak kameralara bağlı bir kayıt cihazının bulunmadığını sadece görüntü amaçlı kameraların takıldığını, aynı gün Boğaz Polis karakolunda görevli polis memurları tarafından olay yeri ziyaret edilerek evin güney ve doğu kısmında takılı iki adet kameranın olduğunu konu ikametgahın içerisinde yapılan incelemede ise kameralara bağlı herhangi bir kayıt cihazının bulunmadığının tespit edildiğini mesele ile ilgili olarak Sayın Ömer Akkanat‘a takmış olduğu kameraları çıkarması gerektiği, kamera takma niyeti varsa yetkili makamlara başvurarak izin kurulundan izin ve onay aldıktan sonra ikametgahına kamera takabileceği izah  edildiğini sonuç olarak Sayın Ömer Akkanat’ın evine takmış olduğu kameraları korkutma amacı ile taktığı, kameraların çalışmadığı, kayıt yapmadığı ve kameralara bağlı herhangi bir kayıt cihazının da bulunmadığının tespit edildiğini belirtmiştir.

31/2018 sayılı Kent Güvenlik Yönetim Sistemi Yasası’nın amacı, gelişen teknoloji ile birlikte bilişim sistemlerini kullanarak kamu yararı için kamuya açık alanlarda suçun önlenmesini, güvenliğin sağlanmasını ve korunmasını, yasalara aykırı eylem ve davranışta bulunanlar hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılmasını, suçların tespitini, suçla ilgili delillerin elde edilmesini, trafik güvenliği ve kontrolünü sağlamayı amaçlamaktadır.

31/2018 sayılı Kent Güvenlik Yönetim Sistemi Yasası’nın 9’uncu maddesinde Kurul Kararı olmadan Bilişim Sistemi Kurulamaması düzenlenmiştir.

 

Kurul Kararı Olmadan Bilişim Sistemi Kurulamaması

 

Madde 9. Bu Yasanın 5’inci maddesi uyarınca oluşturulan Kurulun kararı olmadan, herhangi bir kişi veya kurum, kamuya açık alanları görüntülemek amacıyla bilişim sistemleri kuramaz.

 

 

            31/2018 sayılı Kent Güvenlik Yönetim sistemi Yasası’nın 16’ıncı maddesi altında yapılan tüzüğün ikinci kısmının 5’inci maddesinde Kamusal Alanların Kriterleri ve Özellikleri belirtilmiştir.

 

                                                                                                                    İKİNCİ KISIM

                                                                               KAMUSAL ALANLARIN KRİTERLERİ VE ÖZELLİKLERİ

 

            Madde 5.  KGYS Bilişim sistemi kurulacak kamusal alanların kriterleri ve özellikleri;

 

(1)Polis Genel Müdürlüğü tarafından istatistiki verilere dayanılarak  

                        hazırlanacak olan suçun yoğun olduğu bölgeler,

                       (2) Kamu binalarının kamuya açık dış alanları,

                       (3) Polis Genel Müdürlüğü tarafından tespit edilen bölgelerde suç işlenme

                        ihtimalinin yüksek olduğu meydan, karayolları, cadde, park gibi yerlere ve

                        ticaret, finans, eğlence, eğitim ve konaklama faaliyetlerinin olduğu kamuya

                        açık alanları,

                       (4) Nüfusun yoğun olduğu bölgeler,

                       (5) Kritik tesislerin kamuya açık alanları,

                       (6) Trafik yoğunluğuna sahip kamu yolları, kavşaklar ve bölgeler,

            (7) Yol ve Trafik güvenliğinin sağlanması, trafik kazaları ile can ve          

                       kayıplarının önlenmesi için belirlenen bölgeleri ve

                       (8) Konutların kamuya açık alanlarıdır.

 

Sayın Ömer Akkanat’ın ikametgahı içerisine bir güvenlik kamera sistemi kurduğu, bu kurduğu sistem için  iki kez Kent Güvenlik Yönetim Sistemleri Kuruluna başvurduğu, bu başvurularının 12 Ağustos 2021 ve 30 Haziran 2022 tarihlerinde kamera açılarının konutların  kamuya açık alanların dışındaki yerleri görmesi sebebiyle Kent Güvenlik Yönetim sistemi Kurulu tarafından reddedildiği, tüm kamera açılarının düzeltilerek net görüntülerle ve kamuya açık alan dışındaki alanları görüntülemeyecek şekilde düzenlenerek tekrar başvurulması gerektiği şeklinde karar alındığı tespit edilmiştir.

Polis Genel Müdürlüğünün 22 Kasım 2022 tarihli yazısında Sayın Ömer Akkanat’ın takmış olduğu kameralara bağlı herhangi bir kayıt cihazının olmadığı, kameraların korkutma amacı ile takıldığı, kameraların çalışmadığı, kayıt yapmadığı ve kameraları sökmesi gerektiği, takma niyeti olması halinde yetkili makamlardan izin alındıktan sonra takabileceği yönünde uyarıldığı tespit edilmiştir.

Sayın Ömer Akkanat’ın ikametgahına kurduğu güvenlik sistemiyle ilgili Kent Güvenlik Yönetim Sistemi Kurulundan izin almadığı ve/veya yapmış olduğu başvurularının reddedildiği görülmektedir. 31/2018 sayılı Kent Güvenlik Yönetim Sistemi Yasası’nın 9’uncu maddesi tahtında kurul kararı olmadan, herhangi bir kişi veya kurum, kamuya açık alanları görüntülemek amacıyla bilişim sistemleri kuramaz.

İdarenin Sayın Radiya Oday’ın başvurusu hakkında herhangi bir ihmali veya hatası bulunmamaktadır. İdare 31/2018 sayılı Kent Güvenlik Yönetimi Sistemi Yasası ve bahse konu yasanın 5’inci maddesinin 2’inci fıkrasında belirtilen görev, yetki ve sorumluluk çerçevesinde Sayın Ömer Akkanat’ın kamera sistemi kurulum başvurusunu yasanın aradığı kriterleri sağlamadığı cihetle reddetmiştir. Bu durumun ihlalinin tespiti halinde gerekli yasal işlemin polis tarafından başlatılması gerekmektedir.

 

       

                                                                                                        İlkan VAROL

                                                                                           Yüksek Yönetim Denetçisi

                                                                                                        (Ombudsman)

 

 

 

Print
Yayınlanma tarihi: Haz 23, 2023,
Haber Kategorisi: Haberler,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Mayıs 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
29
Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol  Sayın Mehmet Öztürk Kumser'in  raporunu yayınladı.

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol  Sayın Mehmet Öztürk Kumser'in raporunu yayınladı.

 

Sayın Mehmet Öztürk Kumser, Sağlık Bakanlığı Güzelyurt Sağlık Merkezi’nde görev yapan bir hemşireye, çalışmadığı günlere ilişkin haksız biçimde ek çalışma ödeneği verildiğini iddia ederek konunun soruşturulması talebi ile Dairemize müracaat etmiştir.

Yapılan başvuru üzerine konu, 38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası kuralları çerçevesinde incelenmiş ve  rapor hazırlanmıştır.

Konu ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Sayın Dr. Düriye Deren Oygar’dan yazılı bilgi talep edilmiştir. Sayın Oygar, sorularımızı yanıtlayarak konuya ilişkin belgeleri tarafımıza göndermiştir.

Devamını oku
3012345
6
Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol Sayın Yeşim Özkan'ın  raporunu yayınladı.

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol Sayın Yeşim Özkan'ın raporunu yayınladı.

 

Sayın Yeşim Özkan, evinin yakınında bulunan Mod Cafe isimli işyeri ile ilgili rahatsızlık ve şikayetlerini Çevre Koruma Dairesi ve Lefkoşa Türk Belediyesi’ne birer dilekçe yazarak bildirdiğini ancak sorunun çözülmediğini ve dilekçelerine cevap alamadığını iddia ederek konunun soruşturulması talebi ile Dairemize başvuruda bulunmuştur.

Yapılan başvuru üzerine konu, 38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası kuralları çerçevesinde incelenmiş ve rapor hazırlanmıştır.

Devamını oku
789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Arşiv