Yayınlanma tarihi: Ara 1, 2021

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Emine Dizdarlı Sayın Hülya Yıldız'ın raporunu yayınladı.

 

Sayın Hülya Yıldız, 22 Ekim 2020 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Sayın Ayhan Bozoğlan ile Türkiye – Mersin ilçesi Akdeniz Belediyesi’nde nikâhlandığını, Sayın Bozoğlan’ın KKTC’de çalıştığı süre içerisinde müstahdem tarafından sirkat, başkasının kimliğine bürünme suçlarından mahkûm olup hapis cezasına çaptırılması neticesinde Ekim 2019 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden ihraç edildiğini, benzer suçlardan ihraç edilen kişilerin ihraç kararlarının Bakanlar Kurulu Kararıyla kaldırıldığını, aile bütünlüğünün sağlanması veya aile birliğinin korunması gerekçesiyle Sayın Bozoğlan’ın ihraç kararının kaldırılmasını İçişleri Bakanlığından talep ettiğini ancak müspet bir sonuç alamadığını iddia ederek konunun Dairemiz tarafından soruşturulması istemiyle başvuruda bulunmuştur.

Yapılan başvuru üzerine konu, 38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası kuralları çerçevesinde incelenmiş ve ekte sunulan rapor tanzim edilmiştir.

25/1993 sayılı Yurttaşlık Yasası’nın amacı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşlığının kazanılmasına ve kaybedilmesine ilişkin esasları düzenlemektir. Yurttaşlık doğum yolu, evlat edinme yolu, evlenme veya Bakanlar Kurulu veya Bakanlık Kararı ile kazanılabilir.

Devamını oku
Yayınlanma tarihi: Kas 30, 2021

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Emine Dizdarlı Sayın Hilal Öykün Eroğlu'nun raporunu yayınladı.

 

Sayın Hilal Öykün Eroğlu, KKTC Turizm ve Çevre Bakanlığı, Turizm Tanıtma ve Pazarlama Dairesi tarafından düzenlenen Turist Rehberi Yetiştirme kursunu 2009 yılında tamamlayarak Turist Rehberi Belgesini aldığını, akabinde Kıbrıs Türk Rehberler Birliği’ne  (KITREB)  üye olduğunu, 2013 yılından itibaren aktif olarak Turist Rehberi olarak yaşamını idame ettirdiğini, 2020 yılından beridir de İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigorta yatırımlarını kendi namına yapan bir kişi olduğunu, Covid 19 Pandemisi sebebiyle çalışamadığını, 2021 yılı Hibe Sağlık Destek Programı Projesi çerçevesinde destek almak için KKTC Turizm ve Çevre Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunduğunu ancak bir sonuç alamadığını iddia ederek konunun Dairemiz tarafından soruşturulmasını talep etmiştir.

Yapılan başvuru üzerine konu, 38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası kuralları çerçevesinde incelenmiş ve ekte sunulan rapor tanzim edilmiştir.

1/2008 sayılı Kıbrıs Türk Rehberler Birliği Yasası’nın amacı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde turist rehberlerinin eğitimini, mesleğin icra koşularını, denetleme ve mesleğin işleyişine yönelik esasları düzenlemektedir. Söz konusu Yasa Birliğin kuruluşu, organların nitelikleri, görev ve yetkileri ile çalışma usulleri, üyelerinin hak ve yükümlülükleri, gelir ve harcama bütçeleri, turist rehberliğine kabul, meslek içi eğitim, rehberlerin nitelik hak ve yükümlülükleri ve sektör kuruluşları ile işbirliği esaslarını kapsamaktadır.  1/2008 sayılı Kıbrıs Türk Rehberler Birliği Yasası’nın 9’uncu maddesinin 2’inci fıkrası uyarınca Bakanlık, kamu kuruluşları ve sivil toplum örgütleri ile müşterek çalışma yürüterek, turizm politikalarının belirlenmesi ve gerçekleştirilmesine katkıda bulunur.

Kıbrıs Türk Rehberler Birliği (KITREB) Başkanı Sayın Deren Öymen, ülkemizde 2020 yılında başlayan ve 2021 yılında da devam eden Pandemi nedeniyle mağduriyet yaşayan üyeleri için KKTC Turizm ve Çevre Bakanlığı ile görüştüklerini ve “Turizm Salgın Destek Programı Projesi” için müracaat kabul edecekleri ile ilgili bir duyuruyu KITREB’in Facebook sayfasından ve Whatsapp grubundan paylaştıklarını belirtmiştir

Devamını oku
Yayınlanma tarihi: Kas 29, 2021

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Emine Dizdarlı Sayın Vehbi Cemoğlu'nun raporunu yayınladı.

 

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Dairesi’ne başvuran Sayın Vehbi Cemoğlu 1992 tarihine kadar yedi yıl boyunca devlette işçi statüsünde, 1992-2013 yılları arasında Lefke Belediyesinde işçi olarak çalışıp buradan emekli olduğunu, emekli olmasını müteakip KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İhtiyat Sandığı Dairesi Müdürlüğü’nde biriken yatırımlarından kendisine yapılan 138,144.90 Türk Lirası tutarındaki ödemenin 175,853.56 Türk Lirası olması gerektiğini, bundan dolayı (175,853.56 Türk Lirası ‒ 138,144.90 Türk Lirası=) 37,708.66 Türk Lirası tutarında eksik ödeme yapıldığını iddia ederek uğradığı mağduriyetin giderilmesi için yardım talep etmiştir.

Yapılan başvuru üzerine konu, 38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası kuralları çerçevesinde incelenmiş ve ekte sunulan rapor tanzim edilmiştir.

34/1993 sayılı İhtiyat Sandığı Yasası’nın 8’inci maddesine göre İştirak sahibi, ücret almasına hak kazandıran her ay için İhtiyat Sandığına müstahdemin brüt ücretinin en az %4 (Yüzde dört)’ü oranında prim yatırır. Ancak bu oran Toplu İş Sözleşmeleri ile artırılabilir. Yatırılacak prim miktarı, iştirak sahibinin ücretinden iştirak sahibi hesabına, işveren tarafından kesilir. Lefke Belediyesi ile Belediye Emekçileri Sendikası arasında Toplu İş Sözleşmesi imzalanmış ve Sayın Cemoğlu’nun da sözü edilen sendikaya üye olması hasebiyle İhtiyat Sandığı yatırımları %4’ten daha fazla olmuştur. 

Devamını oku
Yayınlanma tarihi: Kas 24, 2021

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Emine Dizdarlı Bed Construction Limited’in Direktörü Sayın Özer Seyit Ali'nin raporunu yayınladı.

    

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Dairesi’ne 03 Haziran 2020 tarihinde başvuruda bulunan Bed Construction Limited’in Direktörü Sayın Özer Seyit Ali, Alsancak Belediye Başkanlığına 08 Ağustos 2019 ile 17 Eylül 2019 tarihleri arasında 4 adet başvuru yaptığını, söz konusu dilekçeler karşılığında Alındı Belgesi aldığını ve/veya söz konusu dilekçelerin alındığına dair ilgili memur tarafından mezkur dilekçelerin imzaladığını, buna rağmen mezkur başvurulara herhangi bir cevap alamadıklarını, Alsancak Belediye Başkanı Sayın Fırat Ataser’in tutum ve davranışları neticesinde Şirket’in ve kendisinin  ticari itibarının zedelendiğini, bu sebeple maddi ve manevi zarara uğradıklarını ve/veya uğrayabileceklerini iddia ederek konunun soruşturulmasını talep etmiştir.

     Yapılan başvuru üzerine konu, 38/1996 Sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası kuralları çerçevesinde incelenmiş ve ekte sunulan rapor hazırlanmıştır.

     Bed Construction Limited’in Direktörü Sayın Özer Seyit Ali başvurusunda özetle, Girne-Alsancak Bölgesinde Beyaz Bahçem 1 (14 Konut), Beyaz Bahçem 2 (32 Konut) ve Beyaz Bahçem 3 (26 Konut) şeklinde isimlendirilen 3 siteden oluşan toplamda 72 adet konuttan oluşan projelerinin tamamlandığını, 03 Ağustos 2017 tarihli ve 022761 sayılı Bina Ruhsatı uyarınca  Beyaz Bahçem 1 Sitesinin inşaat işlemlerinin uygun bulunması neticesinde 02 Ekim 2018 tarihinde Girne Kaymakamlığı tarafından Nihai Tasvip Şahadetnamesi aldıklarını, bunun akabinde 25 Eylül 2018 tarihli 023239 Bina Ruhsatı gereğince Beyaz Bahçem 2 Sitesinin inşaat işlemlerinin uygun bulunması neticesinde 26 Aralık 2018 tarihinde Girne Kaymakamlığı tarafından Nihai Tasvip Şahadetnamesi alındığını, her iki sitedeki tüm konutlar için ilgili makamlardan alınan Taksimat, Ruhsat ve Onay harçlarının ödenerek  Taşınmaz Mal Koçanlarının alındığını, Beyaz Bahçem 3 Sitesinin ise Kat İrtifak Koçanlarının alındığını, elektriklerinin bağlandığını, Alsancak Belediye Başkanlığının tutumundan dolayı Nihai Tasvip Şahadetnamesinin alınamadığını, mezkur sitenin Su Sayaçlarının ücretleri ödenmesine rağmen bağlanmadığını, söz konusu sitenin altyapı eksikliklerinden dolayı Nihai Tasvip alamadıklarını ve/veya Alsancak Belediyesi onay vermediğini, Alsancak Belediye Başkanlığına konuyla ilgili defalarca dilekçe yaparak Su Sayaçlarının neden bağlanmadığını, bahse konu altyapı eksikliklerinin neler olduğu sorulmasına rağmen herhangi bir cevap alınamadığını, 11 Mayıs 2020 tarihinde Alsancak Belediye Başkanı Sayın Fırat Ataser tarafından Şirketin Bina Ruhsat koşullarına uymadığını ve Atık Su Arıtma Sisteminin yapılmamasından dolayı Su Sayaçlarının takılmadığı hususlarını belirten bilgilendirme yazılarını Beyaz Bahçem Sitelerine yerleşen tüm konut sahiplerine gönderdiklerini bu yazılar yüzünden bazı konut sahiplerinin sözleşmelerini iptal etmek istediklerini, bunun neticesinde  şirketin ve ticari itibarlarının zedelenerek maddi ve manevi zarara uğradıklarını iddia etmiştir.

Devamını oku
Yayınlanma tarihi: Kas 19, 2021

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Emine Dizdarlı Sayın Zehra Yüksel ve Sayın Şerife Derya Deniz'in raporunu yayınladı.

       

  Dairemize başvuruda bulunan Sayın Zehra Yüksel ve Sayın Şerife Derya Deniz, babaları Merhum Hüseyin Zihni Deniz’den bağış yolu ile 1/2 eşit hisse ile mal sahibi oldukları Minareliköy – Lefkoşa İlçesi’nde kain  Pafta-Harita:XXII-10.W, Ada-Parsel: C-131, Taşınmaz Mal Koçan No: C 234, 10 Dönüm 3 Evlek’ten müteşekkül taşınmaz malın Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacı olması nedeniyle askeri maksatlar için kullanıldığını, bu nedenle bahse konu tarlayı kullanmaktan men edildiklerini, bu konuda uzun yıllar boyunca İdareye yaptıkları tazminat ve/veya karşılık ödenmesine veya iadesine ilişkin başvuruların sonuçsuz kaldığını ve mağdur olduklarını iddia ederek uğradığı mağduriyetinin giderilmesi için yardım talep etmişlerdir. 

         Yapılan başvuru üzerine konu , 38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası kuralları çerçevesinde incelenmiş ve ekte sunulan rapor tanzim edilmiştir.

         5/1979 sayılı Askeri Yasak Bölgeler Yasası’nın 3’üncü maddesi tahtında Bakanlar Kurulu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ulusal güvenliğini sağlamak amacıyla, Resmi Gazetede yayımlanacak bir kararname ile   Kuzey Kıbrıs’ın herhangi bir kısmında askeri yasak bölge veya bölgeler ilan edilebilir. Bakanlar Kurulu, ikametgahı, arazisi veya işyeri askeri yasak bölge olarak ilan edilen yerlerde bulunan kişilere ve kuruluşlara gereken kolaylıkları sağlayacak önlemleri alır. Böyle bir kararname nedeniyle, yasal çıkarları etkilenen kişilerin zarar ziyanları Devletçe tazmin edilir.

Devamını oku
First567810121314Last

Arşiv