Ombudsman İlkan Varol’dan Tahran’da KKTC Vurgusu: “İzolasyonlar İnsan Hakları İhlalidir”
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol, İran İslam Cumhuriyeti’nin başkenti Tahran’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Ombudsmanlar Birliği’nin (OICOA) Dördüncü Genel Kurulu ve On İkinci Yönetim Kurulu Toplantısı’na tam üye sıfatıyla katıldı.
Toplantıda yaptığı konuşmada tüm katılımcıları KKTC adına selamlayan Varol, ev sahipliği dolayısıyla İran İslam Cumhuriyeti’ne ve organizasyonda emeği geçen tüm kurumlara teşekkür etti.
Konuşmasında ombudsmanların, temel insan haklarını ve hukukun üstünlüğünü koruma misyonuna sahip olduğuna vurgu yapan Varol, “Hakikatin ve adaletin sesi, yalnızca güçlü olanın değil, sesi kısılmış, görünmez kılınmış toplumların da sesi olmalıdır” diyerek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin maruz kaldığı haksız izolasyonlara dikkat çekti.
Varol, KKTC’nin yarım asra yakın süredir siyasi, ekonomik, kültürel ve insani alanlarda çeşitli ambargolara ve kısıtlamalara maruz kaldığını belirterek, bu durumun halkın temel hak ve özgürlüklerini ciddi şekilde ihlal ettiğini ifade etti. Kıbrıs meselesinin tarihsel arka planını ayrıntılı şekilde aktaran Varol, 1963 yılında başlayan Kıbrıs Türk halkına yönelik saldırıların, 1974 yılına kadar sürdüğünü ve Türkiye’nin garantörlük hakkını kullanarak barışı tesis ettiğini vurguladı.
2004 yılında yapılan Annan Planı referandumunda Kıbrıs Türk halkının %65 oranında “evet” demesine rağmen, uluslararası toplumun verdiği sözleri tutmadığını belirten Varol, “Kıbrıs Rum tarafı tüm uzlaşmaz tutumuna rağmen AB’ye tam üye yapılırken, Kıbrıs Türk halkı hâlâ uluslararası toplumdan dışlanmaktadır” dedi.
Konuşmasında Crans-Montana ve 2021 Cenevre görüşmelerine de değindi.
2025 yılında Cenevre’de düzenlenen gayriresmî toplantıda sunulan “Kıbrıs İşbirliği Konseyi” önerisinin, Rum tarafının uzlaşmaz tutumu nedeniyle sonuçsuz kaldığını ifade etti.
“İzolasyonlar sadece siyasi değil, aynı zamanda ciddi bir insan hakkı ihlalidir” diyen İlkan Varol, Kıbrıslı Türklerin spor, kültür, eğitim, sağlık ve ticaret gibi en temel alanlarda dahi uluslararası topluma erişiminin engellendiğini söyledi.
Son olarak tüm uluslararası kuruluşlara çağrıda bulunan Varol, “İnsan haklarının evrenselliğini savunan her kuruluşu, bu haksız izolasyonlara karşı tavır almaya ve Kıbrıs Türk halkının barış, özgürlük ve eşitlik mücadelesine destek vermeye davet ediyorum” ifadelerini kullandı.