Ombudsman Emine Dizdarlı'nın Bulaşıcı Hastalıklar Yasası doğrultusunda oluşturulan Komiteler hakkındaki açıklaması.

Ombudsman Emine Dizdarlı'nın Bulaşıcı Hastalıklar Yasası doğrultusunda oluşturulan Komiteler hakkındaki açıklaması.

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa bir süre içerisinde tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip Corona Virüs (Covid 19) Kuzey Kıbrıs’ta takriben Mart 2020 tarihinde hayatımıza girmiştir. KKTC Bakanlar Kurulu ülkemizde tespit edilen Corona Virüs (Covid 19) hastalığını 45/2018 sayılı Bulaşıcı Hastalıklar Yasası’nın 39’uncu maddesi uyarınca tehlikeli bulaşıcı hastalık olarak ilan ederek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne girişlere ilişkin Bakanlar Kurulunun tedbir amaçlı almış olduğu E.T(K-1) 773-2020 sayı ve 11 Haziran 2020 tarih, E.T(K-1) 778-2020 sayı ve 21 Haziran 2020 tarih ile E.T(K-1) 848-2020 sayı ve 25 Haziran 2020 tarihli kararları iptal etmiştir. Yine, Bakanlar Kurulu Kuzey Kıbrıs’a giriş-çıkışlarda alınacak kararların, uygulanacak önlem ve kriterlerin 45/2018 sayılı Bulaşıcı Hastalıklar Yasası doğrultusunda   KKTC Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmesine karar vermiştir.

45/2018 sayılı Bulaşıcı Hastalıklar Yasası bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve kontrolünün sağlanması ile ilgili kuralları, komiteleri ve ulusal odak noktasını, bulaşıcı hastalıklara ilişkin bildirilerin usul ve esasları ile verilerin kayıt altına alınmasını, salgın hastalıkların araştırılması ve kontrolü ile erken uyarı ve yanıt sisteminin usul ve esaslarını kapsamaktadır. Söz konusu Yasa tahtında bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması sağlık işleri ile görevli Bakanlığa aittir ve/veya bu yetki Yasa tahtında KKTC Sağlık Bakanlığı’na verilmiştir.

45/2018 sayılı Bulaşıcı Hastalıklar Yasası’nın 5’inci maddesi gereğince bulaşıcı hastalıkların sürveyansı, önlenmesi ve kontrolü KKTC Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulacak  Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi, Sürveyans Komitesi, Labaratuvar Komitesi ve Enfeksiyon Kontrol Komitesi tarafından yapılması öngörülmektedir.

18 Nisan 2020 tarihinde Bulaşıcı Hastalıklar Yasası ile ilgili yayımladığımız Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) raporu tahtında KKTC Sağlık Bakanlığı’nın söz konusu Bulaşıcı Hastalıklar Yasası’nın hükümleri uyarınca KKTC Sağlık Bakanlığı’nın şemsiyesi altında oluşturamadığı komitelerin en erken bir zamanda oluşturulması gerektiği hususu vurgulanmış ve mezkur Yasa kurallarının uygulanması için gereğinin yapılması tavsiye edilmiştir.

KKTC Sağlık Bakanlığı’nın 15 Temmuz 2020 tarihli Dairemize hitaben yazdığı yazısında söz konusu komitelerin oluşturulduğunu, keza, Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin düzenli aralıklarla toplandığını, söz konusu komitenin en son 5 Temmuz 2020 ve 8 Temmuz 2020 tarihlerinde toplanarak ülkeye giriş ve uygulanacak karantina koşullarını belirlediğini belirtmiştir.

Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin üyeleri Dr. Ali Çaygür (Başkan),           Dr. Cenk Soydan, Sayın Çiğdem Çağa, Dr. Zafer Erdoğmuş, Dr. Mustafa Akansoy, Dr. Figen Gülen İnce ve Sayın Fatma Savaşkan’dır.

Bulaşıcı Hastalıklar Yasası gereğince oluşturulan Sürveyans Komitesi’nin üyeleri Sayın Çiğdem Çağa (Başkan), Dr. Zafer Erdoğmuş, Dr. Mustafa Akansoy, Dr. Çiğdem Bakkaloğlu, Dr. Figen Gülen İnce ve Sayın Fatma Savaşkan’dır.

Söz konusu, Yasa uyarınca oluşturulan Labaratuvar Komitesi’nin üyeleri Dr. Cenk Soydan (Başkan), Sayın Doğuş Elmas, Dr. Nil Ergün Eladağ, Dr. Figen Gülen İnce, Dr. Zafer Erdoğmuş, Sayın Sedef  Kutlu, Sayın Eldem Albayrak ve özel olarak faaliyet gösteren labaratuvarlarla ilgili Birliğin görevlendireceği bir üye veya derneklerden bir mikrobiyoloji uzmanı bir üye.

KKTC Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan Enfeksiyon Kontrol Komitesi’nin üyeleri Dr. Cenk Soydan (Başkan), Dr. Nil Ergün Eladağ, Sayın Güley Bilgi Abatay, Dr. Selin Bardak Özcem, Sayın Fatma Savaşkan ve Dr. Figen Gülen İnce’dir.

Bulaşıcı Hastalıklar Yasası’nın Tüzükleri eksiktir ve/veya yapılmamıştır. Örneğin: bilgi akış sisteminin çalışması, bilgi akış sistemi kapsamında yer alan bildirimi zorunlu hastalıkların listesi ve vaka tanımlarına ilişkin usul ve esaslar bir tüzükle düzenlenir.

45/2018 sayılı Bulaşıcı Hastalıklar Yasası altında gerekli olan Tüzüklerin yapılması KKTC Sağlık Bakanlığı’nın mezkur Yasa altında öngörülen işlerinin düzenli bir şekilde yürütülmesine katkı koyacaktır.

Print
Yayınlanma tarihi: Tem 17, 2020,
Haber Kategorisi: Duyurular,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Mart 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
26
Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol Ocak-Haziran 2023 ve Temmuz-Aralık 2023 dönemlerini kapsayan 35. ve 36. Dönem Raporlarını Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a sundu.

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol Ocak-Haziran 2023 ve Temmuz-Aralık 2023 dönemlerini kapsayan 35. ve 36. Dönem Raporlarını Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a sundu.

Cumhurbaşkanlığı Şeref Salonunda gerçekleştirilen kabulde konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, Ombudsman’ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde önemli bir yere sahip olduğunu, çalışmalarını takip ettiğini ve özellikle  yurtdışı faaliyetlerinde  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ombudsmanı olarak katıldığı,  Uluslararası Kuruluşlardaki  temsiliyetindeki çalışmalarını  takdirle izlediğini ifade ederek bundan sonraki görevinde başarılar diledi.

Devamını oku
272829123
45678910
111213
Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol Sayın Oktan Türe'nin  raporunu yayınladı.

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol Sayın Oktan Türe'nin raporunu yayınladı.

Sayın Oktan Türe, Belediyelerde çalışan kişilere, süresi içinde yapılmayan veya geç olarak yapılan ek çalışma ücreti ödemelerinin tahsilatının İhtiyat Sandığı Dairesi’nce hatalı biçimde yapıldığını iddia ederek mevcut uygulamanın ilgili yasalara uygun olup olmadığının değerlendirilmesi talebi ile Dairemize müracaat etmiştir.

Yapılan başvuru üzerine konu, 38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası kuralları çerçevesinde incelenmiş ve ekte sunulan rapor hazırlanmıştır.

Devamını oku
14151617
18
Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol Sayın Mustafa Emre Gül'ün raporunu yayınladı.

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol Sayın Mustafa Emre Gül'ün raporunu yayınladı.

 

Sayın Mustafa Emre Gül 25 Ağustos 2022 tarihinde Dairemize yaptığı başvuruda komşusunun garajının imar mevzuatına aykırı olduğunu, bu hususta Gazimağusa Kaymakamlığına dilekçe yaptığını ve bu dilekçesine cevap alamadığını  iddia ederek konunun Dairemiz tarafından soruşturulmasını talep etmiştir.

Yapılan başvuru üzerine konu, 38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası kuralları çerçevesinde incelenmiş ve rapor hazırlanmıştır.

Devamını oku
1920
Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol  Sayın Mehmet Bodurhan'ın  raporunu yayınladı.

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol  Sayın Mehmet Bodurhan'ın raporunu yayınladı.

 

 

Sayın Mehmet Bodurhan, KKTC Tapu ve Kadastro Dairesi tarafından yapılan ölçüm yenileme işlemi sonrasında İnönü köyünde kain Pafta/Harita S31-D-14-B-1, Ada: 201, 193 numaralı parselde bulunan taşınmaz malında yaklaşık 1000 metrekarelik küçülme olduğunu, yapılan itirazlar sonrasında Tapu ve Kadastro Dairesi tarafından hatanın düzeltilmesine karar verildiğini ancak çeşitli kereler düzeltme işlemleri başlatılmasına rağmen sonuçlanmadığını iddia ederek konunun Dairemiz tarafından soruşturulmasını talep etmiştir.

Yapılan başvuru üzerine konu, 38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası kuralları çerçevesinde incelenmiş ve rapor hazırlanmıştır.

Devamını oku
21222324
25262728293031
1234567

Arşiv