Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol  Sayın İlke Özgür Davulcu'nun Raporunu yayınladı.

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol  Sayın İlke Özgür Davulcu'nun Raporunu yayınladı.

 

 

             Sayın İlke Özgür Davulcu Dairemize başvuruda bulunarak, işverenlerin çalışanları için ödeme yükümlülüğünde oldukları prim yatırımlarını eksik ödenmesi ve/veya hiç ödenmemesi durumunda çalışanların KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Sigortalar Dairesi Müdürlüğü’nün sunmakta olduğu ücretsiz tedavi, gözlük ve/veya ilaç yardımı, emeklilik gibi hak ve/veya yardımlardan yararlanamadıklarını, işvereni tarafından eksik prim yatırılan çalışanların mağduriyet yaşadığını iddia etmiş ve Dairemizden soruşturma başlatması talebinde bulunmuştur.       

            Yapılan başvurunun incelenmesi neticesinde konu, 38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası kuralları çerçevesinde incelenmiş, soruşturma başlatılmış ve rapor düzenlenmiştir.

            Sosyal Sigortalar Dairesi, 16/1976 sayılı Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar Yasası, 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren ilk defa sigortalı olanları kapsayan 73/2007 sayılı Sosyal Güvenlik Yasası, 30/1996 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Hizmetlerin Birleştirilerek Hesaplanması Yasası, 38/2017 sayılı Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Arasında Sosyal Güvenlik İlişkilerini Düzenleyen Sosyal Güvenlik Antlaşmasının  Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin Yasa ile 58/1989 sayılı Sosyal Sigortalar Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasası tahtında işlem yapmaktadır. Ülkemizde yürütülen sosyal sigorta sistemi primli sistem olup üçlü katkı (İşçi+İşveren+Devlet) esasına dayanmaktadır. Bu çerçevede, sosyal sigorta ve sosyal güvenlik mevzuatının öngördüğü hizmetlerin finansmanı her sigorta kolu için tahsil edilen prim gelirlerinden karşılandığından sigorta menfaatlerinden yararlanmak için mevzuatın öngördüğü diğer koşullarla birlikte prim ödeme koşulunun yerine getirilmesi yasal zorunluluktur. Bir başka deyişle, prim ödeme koşulunun yerine getirilmemesi ve/veya eksik yerine getirilmesi durumunda Sosyal Sigortalar Dairesinin sağladığı yardım ve/veya haklardan yararlanmak yasal olarak mümkün değildir.

              İşverenin prim yatırma konusunda mevzuata uygun davranıp davranmadığına ilişkin teftiş ve denetim yapmak Sosyal Sigortalar Dairesi’nin görev, yetki ve sorumlulukları arasındadır. Şöyle ki, görevlendirildiği bölgedeki işyerlerinde Sosyal Sigortalar mevzuatı bakımından teftiş yapma görevi 58/1989 sayılı Sosyal Sigortalar Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasası uyarınca Sosyal Sigortalar Dairesi müfettişlerine verilmiştir. Bu çerçevede, etkin yapılan denetimlerle işverenin eksik prim yatırılmasının önüne geçilebilir ve çalışanın mağduriyeti önlenmiş olabilir. Ancak eksik yapılan prim yatırımları ile hak ve menfaatlerden faydalanılması mevzuata aykırıdır.

            Dairemize yapılan şikayet, işverenlerin prim ödememesine ilişkin genel bir şikayet olduğundan, soruşturmamız bu çerçevede yapılmıştır. Yapılan şikayet belli bir işverenin prim ödememesi üzerine yapılmış olsaydı, Sosyal Sigortalar Dairesine bu yönde sorular sorulabilecek ve idari hata yapılıp yapılmadığı, Sosyal Sigortalar Dairesinin etkin denetim yapıp yapmadığı ortaya çıkartılabilecekti. Bu şekilde yapılan genel bir şikayette idarenin hatalı ve/veya eksik işlem yaptığına kanaat getirmek mümkün değildir.

 

 

                                                                                                                                                                            İlkan VAROL

                                                                                                                                                                 Yüksek Yönetim Denetçi

                                                                                                                                                                             (Ombudsman)

 

 

 

 

 

Print
Yayınlanma tarihi: Eyl 1, 2022,
Haber Kategorisi: Haberler,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Mayıs 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
29
Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol  Sayın Mehmet Öztürk Kumser'in  raporunu yayınladı.

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol  Sayın Mehmet Öztürk Kumser'in raporunu yayınladı.

 

Sayın Mehmet Öztürk Kumser, Sağlık Bakanlığı Güzelyurt Sağlık Merkezi’nde görev yapan bir hemşireye, çalışmadığı günlere ilişkin haksız biçimde ek çalışma ödeneği verildiğini iddia ederek konunun soruşturulması talebi ile Dairemize müracaat etmiştir.

Yapılan başvuru üzerine konu, 38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası kuralları çerçevesinde incelenmiş ve  rapor hazırlanmıştır.

Konu ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Sayın Dr. Düriye Deren Oygar’dan yazılı bilgi talep edilmiştir. Sayın Oygar, sorularımızı yanıtlayarak konuya ilişkin belgeleri tarafımıza göndermiştir.

Devamını oku
3012345
6
Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol Sayın Yeşim Özkan'ın  raporunu yayınladı.

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol Sayın Yeşim Özkan'ın raporunu yayınladı.

 

Sayın Yeşim Özkan, evinin yakınında bulunan Mod Cafe isimli işyeri ile ilgili rahatsızlık ve şikayetlerini Çevre Koruma Dairesi ve Lefkoşa Türk Belediyesi’ne birer dilekçe yazarak bildirdiğini ancak sorunun çözülmediğini ve dilekçelerine cevap alamadığını iddia ederek konunun soruşturulması talebi ile Dairemize başvuruda bulunmuştur.

Yapılan başvuru üzerine konu, 38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası kuralları çerçevesinde incelenmiş ve rapor hazırlanmıştır.

Devamını oku
789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Arşiv