Yayınlanma tarihi: Eki 21, 2021

Ombudsman Emine Dizdarlı Gözetiminde, 16-17 Eylül tarihlerinde yapılan Akaryakıt Denetimi neticileri

 

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Dairesi’ne gelen yoğun talep ve dosyalanan başvurular üzerine Dairemiz Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu nezdinde girişimde bulunarak Teknecik Santraline akaryakıt ve/veya fuel oil taşıyan Agvanus isimli gemiden akaryakıt örnekleri alınarak analiz edilmesi veya denetlenmesi talep edilmiştir. Dairemizin bu talebi Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu yetkilileri  tarafından olumlu karşılanarak bu maksatla 16 ve 17 Eylül 2021 tarihlerinde SGS Mersin’den gelen Laboratuvar uzmanı Sayın Cem Atik Kuzey Kıbrıs’a gelmiştir.

Devamını oku
Yayınlanma tarihi: Eyl 17, 2021

Ombudsman Gözetiminde Akaryakıt Denetimi

 

Ombudsman Emine Dizdarlı gözetiminde Türkiye'den gelen teknik bir heyet Teknecik Elektrik Santrali açıklarında bulunan Yakıt gemisinde numune almak için harekete geçti.

Devamını oku
Yayınlanma tarihi: Eyl 8, 2021

Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komites'inin 1 Eylül 2021 tarihinde uygulamaya koyduğu kuralları

 

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Dairesi’ne gelen yoğun talep üzerine 45/2018 sayılı Bulaşıcı Hastalıklar Yasası kapsamında 1 Eylül  2021 tarihinde toplanan Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi tarafından alınan kararların özeti aşağıda olduğu gibidir.

 

          1.Hava – Deniz Yolları

6 Eylül 2021 tarihinden itibaren ülkemize hava – deniz yolları ve ada dışından gelip kara sınır kapılarını kullanarak giriş yapacak kişiler ülke giriş kriterleri göz önünde bulundurularak (yolculuk öncesi 72 saat negatif PCR test sonucu) yolculuk öncesi adapass.gov.ct.tr adresinden yolcu formunu dolduracak ve alınacak QR kodu ile adaya giriş yapacaklardır. Bu siteye bilgilerini eklemeyen ve QR kodu almayan kişiler ülkemize giriş yapamayacaklardır.

 

Siteye giriş yapan;

KKTC Vatandaşları “ADAPASS”

TC Vatandaşları “HEALTHPASS”

UK Vatandaşları “NHS QR kodlu Evrak”

Diğer ülke vatandaşları geçerli aşı kartları ve/veya PCR test sonuçlarını uygulamada belirtilen bölüme eklemeleri gerekmektedir. Eklenen evraklar, ülkeye girişte kontrol edileceği nedeniyle kişilerin beraberinde getirmeleri gerekmektedir.

Devamını oku
Yayınlanma tarihi: Ağu 9, 2021

Demokratik bir ülkede aşı zorunluluğu kişisel hakları ihlal eder mi?

 

Kısa bir süre önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi  (European Court of Human Rights, Grand Chamber) 8 Nisan 2021 tarihinde emsal olabilecek bir karar vererek aşı zorunluluğu demokratik bir toplumda gerekli olduğu sonucuna varmıştır

Çek Cumhuriyeti’nde yürürlükte olan mevzuatın zorunlu olarak yapılmasını öngördüğü aşıları çocuklarına yaptırmayan veya çocuk aşılama görevine uymayı reddeden ebeveynlere idari para cezası verilmiş ve çocuklar okul öncesi dönemde okula kayıt edilmeyerek veya kaydı olan çocukların okul kayıtları silinerek okula gitmeleri engellenmiştir. Vavrika’nın 13 (0nüç) ve 14 (ondört) yaşındaki çocuklarına Çocuk Felci, Hepatit B ve Tetanos aşısı yaptırmadığı için toplamda 110 Euro tutarındaki idari para cezasına karşı açtığı davaları (Anayasa Mahkemesi de dahil) reddedilmiştir.

Diğer başvurucular Novatna, Hornych, Brozik, Dubsky ve Rolecek’in çocuklarının aşılarını yaptırdıkları hususunu ispat edemedikleri cihetle okul kayıtları silinmiş veya okul kayıt talepleri reddedilmiştir. Söz konusu kişilerin açtıkları davalar herhangi bir sonuç vermemiştir.

Bunun üzerine Vavrika ve Diğerleri altı farklı başvuru ile Çek Cumhuriyeti aleyhine Avrupa İnsan Hakları  Mahkemesinde 47621/2013, 3867/2014, 73094/2014, 19298/2015 sayılı davaları dosyalamıştırlar.

Devamını oku
Yayınlanma tarihi: Ağu 3, 2021

Kamu Görevinde Bulunan Üst Kademe Yöneticilerinin Uymaları Gereken İlkeler:

Kamu Görevlileri görevlerini yürütürken uymaları gereken etik ilkeler yanında yasal zorunlulukları bulunmaktadır.  Kamu görevlilerinin bu ilkelere uygun davranış göstermeleri adalet, dürüstlük, saydamlık ve tarafsızlık ilkelerine zarar veren ve toplumda güvensizlik yaratabilecek durumları ortadan kaldırarak kamu yönetimine halkın güvenini sağlamaya faydalı olacaktır.

7/1979 sayılı Kamu Görevlileri Yasası’nın 3’üncü Tefsir maddesi “Kamu Görevi”  ve “Kamu Görevlisinin” ne olduğu ve söz konusu sözcüklere nasıl bir anlam verileceği hususuna  açıklık getirmektedir. Mezkur Yasadaki tefsire göre “Kamu Görevi” Devletin ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının genel yönetim ilkelerine göre yürütmekle yükümlü olduğu kamu hizmetlerinin gerektirdiği ve genel katma bütçelerden veya bunlara bağlı döner sermayelerden aylık (maaş) alınarak yapılan görevleri anlatır. Yine “Kamu Görevlisi” Devletin ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının genel yönetim ilkelerine göre yürütmekle yükümlü olduğu kamu hizmetlerinin gerektirdiği asıl ve sürekli görevleri yerine getiren ve genel ve katma bütçelerle bunlara bağlı döner sermayelerden aylık (maaş) alan sürekli personeli ifade etmektedir.

Kamu görevlileri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti Anayasası’na bağlı kalmak ve Yasalarını özenle uygulamak zorundadırlar.

Devamını oku
123468910Last

«Nisan 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
25262728293031
1234567
891011121314
15161718
Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol  Sayın Bülent Küçük'ün  raporunu yayınladı.

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol  Sayın Bülent Küçük'ün raporunu yayınladı.

         

           Sayın Bülent Küçük ikamet etmekte olduğu Şehit Yusuf Uluğ Sokak No:18 Ortaköy Lefkoşa’daki evinin hemen yanındaki apartmanın bahçesinde bulunan kümes hayvanlarının sayısının çok olduğunu, kötü koku ve gürültü kirliliği yaratmalarından dolayı rahatsızlık yaşadığını, bu konuda Lefkoşa Türk Belediyesine bir çok kez şikayette bulunduğunu ancak şikayetlerinin sonuçsuz kaldığını iddia ederek konunun soruşturulması için Dairemize başvuruda bulunmuştur.

            Yapılan başvuru üzerine konu, 38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası kuralları çerçevesinde incelenmiş ve ekte sunulan rapor tanzim edilmiştir.

Devamını oku
192021
22232425262728
293012345

Arşiv