Yayınlanma tarihi: Oca 8, 2021

KKTC Cumhuriyet Meclisi, Meclis Başkan Seçimine İlişkin hukuki durum hakkındaki Açıklama

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanı, milletvekilleri arasından seçilen bir Meclis Başkanı, bir Meclis Başkan Yardımcısı, yeterli sayıda Katip ve İdare Amirinden oluşur. KKTC Anayasası’nın 83’üncü maddesi tahtında Meclis Başkanı ve Meclis Başkan Yardımcısı seçimi, bir yasama döneminde iki kez yapılır. İlk devre için seçilenlerin görev süresi üç, ikinci devre için seçilenlerin görev süresi ise iki yıldır. İkinci devre Meclis Başkanı ve Meclis Başkan Yardımcısı seçimi dördüncü yasama yılının başlangıcından başlayarak en geç on gün içinde tamamlanır. İkinci devre Meclis Başkanı ve Meclis Başkan Yardımcısı seçilinceye kadar eskilerin görevi devam eder. Anayasa hükümlerine göre, Meclis Başkanı ve Meclis Başkan Yardımcısı seçimi gizli oyla yapılır. İlk dört oylamada da salt çoğunluk sağlanmazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için beşinci oylama yapılır. Beşinci oylamada en fazla oy alan aday seçilmiş olur. Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanı, bir kurul olarak çalışır ve Meclisteki grupların sayılarıyla orantılı olarak oluşturulur.

Devamını oku
Yayınlanma tarihi: Ara 18, 2020

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Emine Dizdarlı'nın Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin 14 Aralık 2020 Tarihli Kararlarının KKTC Başbakanlığı Tarafından İyileştirilmesine Yönelik Açıklaması:

KKTC Anayasası’nın 45’inci maddesi tahtında Devlet, herkesin beden ve ruh sağlığı içinde yaşayabilmesini ve tıbbi bakım görmesini sağlamakla ödevlidir.  Bu ödev mevzuat uyarınca KKTC Sağlık Bakanlığı’na verilmiştir ve/veya KKTC Sağlık Bakanlığı’nın uhdesindedir.

Corona Virüsün (Covid 19) hızla ülkemizde yayılması nedeniyle söz konusu hastalığın önlenmesi ve kontrolünün sağlanması amacıyla 45/2018 sayılı Bulaşıcı Hastalıklar Yasası’nın hükümleri ve/veya usul ve esasları uygulanmaya başlanmıştır.

Söz konusu Yasa’nın 7’nci maddesi uyarınca Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin görevleri arasında Bakanlık bünyesinde bulaşıcı hastalıkların sürveyansı ve kontrolü, çalışmalarının koordinasyonu, sürveyansta bilgi akış sistemi ve bildirim ağının etkin işlemesi, bu çerçevede bilginin tek tip ve standart olmasını sağlamak, Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi Sürveyans Komitesi, Laboratuvar Komitesi ve Enfeksiyon Kontrol Komitesi’nin üst komitesi olduğundan bu komitelerden gelen bilgi ve önerileri göz önünde bulundurmak ve yapılacak çalışmalarda, Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Birliği’nin bulaşıcı hastalıklarla ilgili plan ve rehberlerini bir yol haritası olarak dikkate  almak ve izlemek, plan ve rehberleri eylem planları şeklinde geliştirmek ve güncellemek için gerekli çalışmayı yapmak veya yaptırmak vardır.

 

Devamını oku
Yayınlanma tarihi: Tem 17, 2020

Ombudsman Emine Dizdarlı'nın Bulaşıcı Hastalıklar Yasası doğrultusunda oluşturulan Komiteler hakkındaki açıklaması.

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa bir süre içerisinde tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip Corona Virüs (Covid 19) Kuzey Kıbrıs’ta takriben Mart 2020 tarihinde hayatımıza girmiştir. KKTC Bakanlar Kurulu ülkemizde tespit edilen Corona Virüs (Covid 19) hastalığını 45/2018 sayılı Bulaşıcı Hastalıklar Yasası’nın 39’uncu maddesi uyarınca tehlikeli bulaşıcı hastalık olarak ilan ederek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne girişlere ilişkin Bakanlar Kurulunun tedbir amaçlı almış olduğu E.T(K-1) 773-2020 sayı ve 11 Haziran 2020 tarih, E.T(K-1) 778-2020 sayı ve 21 Haziran 2020 tarih ile E.T(K-1) 848-2020 sayı ve 25 Haziran 2020 tarihli kararları iptal etmiştir. Yine, Bakanlar Kurulu Kuzey Kıbrıs’a giriş-çıkışlarda alınacak kararların, uygulanacak önlem ve kriterlerin 45/2018 sayılı Bulaşıcı Hastalıklar Yasası doğrultusunda  KKTC Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmesine karar vermiştir.

Devamını oku
Yayınlanma tarihi: Haz 12, 2020

Kıbrıs Türk Kamu Araçları İşletmecileri Birliği  (Kar-İş)’in eylemi hakkında Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman)'ın açıklaması

 

Hukuk, çatışan menfaatlerin uzlaştırılmasıyla toplumun korunup geliştirilmesini sağlayan bir araçtır. Hukukun en başta gelen işlevi kişilere geleceği öngörme imkanı vermesi, keyfiliğe karşı güvenlik sağlaması, toplumsal yaşamı düzenlemesi, uyuşmazlıkları çözmesi ve adaleti sağlamasıdır. Bu bağlamda, hukukun sağladığı işlevler neticesinde kamu otoritesi kullanan kişi ve kurumların keyfi davranamayacakları gibi bireyler  de kamu makamlarına karşı keyfi davranamazlar veya keyfi güç kullanamazlar.

Devamını oku
Yayınlanma tarihi: Nis 18, 2020

DEĞERLENDİRME

YENİ TİP KORONA VİRUSÜ SALGININDA, YETKİ TARTIŞMALARI KONUSUNDA YÜKSEK YÖNETİM DENETÇİSİNİN DEĞERLENDİRMESİ

 

YENİ TİP KORONA VİRUSÜ SALGININDA, YETKİ TARTIŞMALARI KONUSUNDA YÜKSEK YÖNETİM DENETÇİSİNİN DEĞERLENDİRMESİ:

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa bir süre içerisinde tüm dünyada birçok insanı etkileyen yeni tip  Corona Virus  ( Covid-19) hızlı ve kontrolü zor olan, solunum yolu ve temas ile bulaşan, bunun sonucunda hastalık yaratan bir virüstür.  Kısacası, söz konusu virüs, hastalanma potansiyeli olan herkesi hastalandırıyor. Özellikle kronik hastalığı olanlar, zayıf ve yaşlı kişiler ağır hastalanarak vefat edebiliyorlar.

Devamını oku
First45679111213Last

«Mayıs 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
29
Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol  Sayın Mehmet Öztürk Kumser'in  raporunu yayınladı.

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol  Sayın Mehmet Öztürk Kumser'in raporunu yayınladı.

 

Sayın Mehmet Öztürk Kumser, Sağlık Bakanlığı Güzelyurt Sağlık Merkezi’nde görev yapan bir hemşireye, çalışmadığı günlere ilişkin haksız biçimde ek çalışma ödeneği verildiğini iddia ederek konunun soruşturulması talebi ile Dairemize müracaat etmiştir.

Yapılan başvuru üzerine konu, 38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası kuralları çerçevesinde incelenmiş ve  rapor hazırlanmıştır.

Konu ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Sayın Dr. Düriye Deren Oygar’dan yazılı bilgi talep edilmiştir. Sayın Oygar, sorularımızı yanıtlayarak konuya ilişkin belgeleri tarafımıza göndermiştir.

Devamını oku
3012345
6
Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol Sayın Yeşim Özkan'ın  raporunu yayınladı.

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol Sayın Yeşim Özkan'ın raporunu yayınladı.

 

Sayın Yeşim Özkan, evinin yakınında bulunan Mod Cafe isimli işyeri ile ilgili rahatsızlık ve şikayetlerini Çevre Koruma Dairesi ve Lefkoşa Türk Belediyesi’ne birer dilekçe yazarak bildirdiğini ancak sorunun çözülmediğini ve dilekçelerine cevap alamadığını iddia ederek konunun soruşturulması talebi ile Dairemize başvuruda bulunmuştur.

Yapılan başvuru üzerine konu, 38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası kuralları çerçevesinde incelenmiş ve rapor hazırlanmıştır.

Devamını oku
789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Arşiv