KKTC Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman), Türk Devletleri Ombudsmanlar Birliği'nin Kurucu Üyesi Oldu

KKTC Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman), Türk Devletleri Ombudsmanlar Birliği'nin Kurucu Üyesi Oldu

Türk dillerini konuşan ülkeler arasındaki bağın güçlendirilmesi amacıyla oluşturulan Türk Devletleri Ombudsmanlar Birliği, Türkiye Cumhuriyeti Kamu Denetçiliği Kurumunun (KDK) ev sahipliğinde Bursa’da gerçekleşen imza töreni ile resmen kuruldu. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin de kurucu üyesi olduğu Birliğin imza törenine Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol da katıldı.

Azerbaycan'ın Başkenti Bakü’de kentinde önceki yıllarda düzenlenen ve ‘2020-2025 Türk Konseyi Stratejisi’ ve ‘Türk Dünyası Vizyonu-2040’ konularının ele alındığı zirvede,  taraflar, üye ve gözlemci devletler arasında gelecekteki işbirliği için uzun vadeli bir yol haritası oluşturulması yönünde görüş birliğine varılmış, bu çerçevede Ombudsman veya üye Devletlerin ilgili kurumları arasında iletişim, işbirliği, koordinasyon, bilgi ve deneyim paylaşımını geliştirmek amacıyla siyasi işbirliği altında bir Ombudsmanlar Birliği kurma fikri ‘Türk Konseyi Stratejisi 2020-2025’ metninde yer almıştır. 

 

İlgili ülkeler ile İstanbul’da gerçekleşen istişare toplantısı neticesinde başlayan süreç, Kamu Denetçiliği Kurumunun ev sahipliğinde Türk dillerini konuşan ülkeler arasındaki bağın güçlendirilmesi amacıyla  Türk Devletleri Ombudsmanlar Birliği kurulmasıyla sonuçlanmıştır.

 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de Türkiye, Kırgızıstan, Kazakistan, Azerbaycan, Özbekistan ve Türkmenistan ile birlikte kurucu üyeler arasındaki yerini almıştır.

 İmza töreninde bir konuşmada yapan Varol, Birliğin Ombudsmanlık ve İnsan Hakları Kurumlarının bilinirliğinin artırılması ve geliştirilmesi, Üyeler arasında işbirliği ve ilişkilerin pekiştirilmesi Üyeler arası bilgi alışverişi ve tecrübe paylaşımının artırılması yönünde katkıda bulunacağına inancını ifade etti.

 1996 yılında kurulan Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman)  Dairesinin bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin en güven duyulan devlet kurumlarından biri olduğunun, altını çizen Varol, gerek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gerekse birliğe üye olan Türk dili konuşan üye ülkelerinin Ombudsmanlık ve İnsan Hakları Kurumlarına özellikle hukukun üstünlüğü ve daha birçok alanda katkı koyacağına inancını belirtmiştir.

Varol, ambargolar yüzünden dışlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için, böylesi bir Birliğin kurucu üyesi olmasının  önemini de ayrıca vurgulamış ve bu fırsatı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne verdiği için Anavatan Türkiye’ye teşekkür etmiştir.

İmza törenine AK Parti Genel Başkan Vekili ve Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım da katılmıştır.

Print
Yayınlanma tarihi: Tem 6, 2022,
Haber Kategorisi: Duyurular,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Aralık 2025»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
24252627282930
1234567
891011121314
15161718
Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol Sayın Yusuf Doğan'ın  raporunu yayınladı.

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol Sayın Yusuf Doğan'ın raporunu yayınladı.

Lefkoşa Türk Belediyesi personeli Sayın Yusuf Doğan, 31 Ocak 2023 tarihinde emekli olduğunu ancak emeklilik ikramiyesinin yaklaşık 5 ay sonra 22 Haziran 2023 tarihinde ödendiğini, aradan geçen sürenin makul bir süre olmadığını ve Türk Lirasının döviz karşısında değer kaybetmesinden dolayı mağdur olduğunu iddia ederek konunun soruşturulması için Dairemize başvurmuştur.

  Yapılan başvuru üzerine konu, 38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası kuralları çerçevesinde incelenmiştir.

Devamını oku
192021
22232425262728
2930311234

Arşiv