Ombudsman Emine Dizdarlı Sayın Tansel Fikri'nin raporunu yayınladı.

Ombudsman Emine Dizdarlı Sayın Tansel Fikri'nin raporunu yayınladı.

Sayın Tansel Fikri, ikamet ettiği Phelicia Court isimli sitenin zemin katında ofis, butik veya mağaza olarak tasarlanmış dükkânların mutfak ve kanalizasyon altyapısından yoksun olmasına rağmen kiralanan işyerlerine yeme-içme izni verilerek konu dükkânların birer birer lokantaya dönüştürüldüğünü, zemin kattaki ortak mülkiyet alanları üzerinde lokantacılık faaliyeti yapıldığını, zemin, bodrum ve çatı katlarında hukuksuz yapılaşmaların olduğunu, yük taşıyıcı bazı kolon ve duvarların yıkılıp, tahrip edildiğini, lokantaların katı atıklarının sitede ciddi bir çevre kirliliğine, sık sık kanalizasyon borularının tıkanmasına ve patlamasına neden olduğunu, bodrum ve çöp odalarının işyerlerinin depo alanına dönüştürüldüğünü iddia ederek Dairemizden yardım talebinde bulunmuştur.

Yapılan başvuru üzerine konu, 38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası kuralları çerçevesinde incelenmiş ve ekte sunulan rapor tanzim edilmiştir. 

35/2010 sayılı Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Yasasının 6’ncı maddesi Kat Mülkiyetinde ve Kat İrtifakında Ortak Kullanım Alanlarının ne olduğunu düzenlemiştir. Ortak kullanım alanları, sözleşme ile belirlenebilir. Ancak yapılacak sözleşmelere bakılmaksızın temeller, duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş, kolon ve perde duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş kapıları, antreler, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları,  çamaşır kurutma yerleri, ortak garajlar, elektrik, su ve havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup bağımsız bölüm dışında olan yuvalar ve kapalı kısımlar, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar ve çatı kısımları bu Yasa uyarınca ortak kullanım alanı sayılır. Yukarıda belirtilenlerin dışında kalıp da, yine ortaklaşa kullanma, korunma veya faydalanma için zorunlu olan diğer yerler ve yapılar da ortak kullanım alanı kapsamına girer.

Aşağı Girne’de, Atatürk Caddesi Kordonboyunda bulunan Phelicia Court isimli altı dükkan üstü apartman dairelerinden oluşan sitede yerinde yapılan denetimde ortak kullanım alanlarındaki depolarda çöpler olduğu ve giriş katındaki Adana Dürümcüsü ve Sultan Sofrası isimli iki lokantanın ortak alanı işgal edecek şekilde masa sandalye koyup müşterilerine hizmet verdiği tespit edilmiştir.

Girne Belediyesi nezdinde yaptığımız soruşturmada Girne Belediye Başkanı Sayın Nidai Güngördü, konu sitede ortak kullanım alanlarına herhangi bir yapı ve/veya gelişme ve/veya inşaat yapılmadığını ancak masa sandalye koymak suretiyle işgal edildiğini, ortak kullanım alanlarındaki depoların içerisine çöplerin atılı olduğunu, çöplerin kim veya kimler tarafından atıldığının tespit edilemediğini, çevre sakinlerinden de herhangi bir bilgi alınamadığını bildirerek konu sitenin apartman türü bir bina olduğunu ve bu binada ikamet edenlerin ve/veya mal sahiplerinin de sorumluluklarını yerine getirmelerinin yasal bir zorunluluk olduğunu ancak konu binadaki atıkların Girne Belediyesi Temizlik Şubesi tarafından temizleneceğini kaydetmiştir.

51/1995 sayılı Belediyeler Yasasının 25’inci maddesi tahtında hangi durumların rahatsızlık kapsamına girdiği ve rahatsızlıkların giderilmesi için izlenecek usul tarif edilmiştir. Aynı maddenin 1’inci fıkrasının (E) bendinin (c) alt bendi uyarınca temiz tutulmayan yer rahatsızlık kapsamına girmektedir ve/veya bu Yasa amaçları bakımından rahatsızlık sayılmaktadır.

51/1995 sayılı Belediyeler Yasasının 25’inci maddesinin 2’nci fıkrasının (A) bendi tahtında herhangi bir rahatsızlık hakkında alınan bilgi üzerine, Belediye rahatsızlık  yapan  veya bundan sorumlu olan kişiye bir ihbar gönderir.  Aynı fıkranın (B) bendi tahtında rahatsızlığı yapanın bulunmasının olanaksız olması halinde, mal sahibine veya rahatsızlığa neden olan işlerin yapıldığı binayı kullananlara, ihbarda belirtilen süre içerisinde rahatsızlığa son verilmesi duyurulur. Apartman sakinlerine verilen ihbarda, rahatsızlığa neden olanların yapması istenecek işler ve alınacak önlemler belirtilir. Bu fıkra uyarınca ihbar alan kişinin rahatsızlığı ihbarda belirtilen süre içinde gidermesi koşuldur. İhbarı gerektiren olay ve rahatsızlık, kamu güvenliğini, huzurunu, sağlığını tehlikeye sokacak veya bölgenin huzuru gereği aciliyet arzediyorsa Belediye gerekli önlemleri alarak işlemleri başlatır ve rahatsızlığı kendisi giderebilir. Bu amaçla yapılacak harcamaları sorumlulardan talep edebilir. Sorumlu talep tarihinden başlayarak 7  gün içinde bu harcamayı ilgili  Belediye veznesine yatırır.

Girne Belediyesinin 51/1995 sayılı Belediyeler Yasasının 25’inci maddesinde belirtilen usulü izlemediği ve sitenin ortak alanlarında bulunan depoların içine çöp atanları tespit edemediği için tüm site sakinlerine ihbar göndermediği tespit edilmiştir. Mezkûr Belediyenin, 51/1995 sayılı Belediyeler Yasasının 25’inci maddesinin 2’nci fıkrasında Belediyelere verilmiş cezai yaptırım yetkisini kullanması gerekmekte idi.

35/2010 sayılı Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Yasasının 18’inci maddesi tahtında kat malikleri ve/veya kiracıları arsa payları oranında ortak kullanım alanları üzerinde hak sahibidirler. Aynı Yasanın 20’nci maddesi uyarınca ortak kullanım alanları kullanılırken apartman sakinlerinin gerekli dikkat ve özeni göstermeleri, birbirlerini rahatsız etmemeleri gerekmektedir.

Girne Belediyesinin söz konusu sitenin ortak mülkiyet alanlarına masa ve sandalye koymak suretiyle işgalde bulunduğu saptanan işyerine herhangi bir cezai yaptırım uygulamadığı tespit edilmiştir.

Sayın Nidai Güngördü, Phelicia Court isimli site içerisinde zemin katta bulunan işyerlerine Belediyenin ilgili bölümleri tarafından kontroller yapıldığını, binanın kanalizasyona bağlı olduğunu ve sitede bulunan işyerlerine işyeri açma izni verilirken kanalizasyona bağlı olup olmadığına dikkat edildiğini, lokantalardan birinin yağ tutucusunun olmadığını ve takılması için süre verildiğini, binada herhangi bir kolon ve/veya taşıyıcı sistemin zarar görmediğinin tespit edildiğini belirtmiştir.

 

51/1995 sayılı Belediyeler Yasası’nın 82’nci ve 133’üncü maddelerinin verdiği yetki kullanılarak Bakanlık ve Bakanlar Kurulu onayıyla 2000 Girne Belediyesi “Açılması İzne Bağlı Olan İşyerlerinin Çalışma Koşullarını Düzenleyen Tüzük ” yapılmıştır. Mezkûr Tüzüğün 6’ncı maddesi tahtında besin maddelerinin yapıldığı, elde edildiği, hazırlandığı, depo edildiği, satıldığı ve halkın yiyip içmesine ait yerlere ilişkin genel hükümler belirtilmektedir. Aynı maddenin (h) fıkrasının (i) bendi uyarınca bu tür işyerlerinde, her birim ayrı ayrı, yeterince aydınlatılmış, havalandırılmış olacak, ihtiyaca uygun baca ve aspiratör takılacak denmektedir. 

Yapmış olduğumuz soruşturmayı neticelendirme aşamasında Girne Belediyesinin mezkûr işyerleri ile ilgili tespit etmiş olduğu eksikliklerin giderilip giderilmediği ile ilgili etkin bir denetim gerçekleştirmediği tespit edilmiştir. Sultan Sofrası isimli işletmenin 26 Kasım 2018 tarihinde kapandığı öğrenilmiştir.  Phelicia Court Sitesinde bulunan işyerlerinin İşyeri İzin Belgeleri incelendiğinde  Eskaya Kuyumculuk Ltd.’in işlettiği Adana Dürümcüsü’nün 20 Ekim 2016 tarihinden 19 Ekim 2017 tarihine kadar işyeri izni olduğu ve mezkûr iznin yenilenmediği, konu tarihten sonra işyeri izni olmadan faaliyet gösteren Adana Dürümcüsü’nde yağ tutucusu, baca veya aspiratör gibi eksikliklerin giderilip giderilmediğinin denetlenmediği tespit edilmiştir.

Eskaya Kuyumculuk Ltd’in şirket Ana Sözleşmesi ve Tüzüğünde şirketin kuruluş gayeleri arasında “Konusu ile ilgili her türlü hazır gıda sanayinde yurt içinde ve yurt dışında lokanta, fast food türü restoran zinciri kurmak, firmalara bayilik vermek ve bu amaçla kurulu firmaların bayiliğini yapmak”  vardır. Ancak restorant işletmek şirketin faaliyetleri arasında değildir. Ayrıca Eskaya Kuyumculuk Ltd’in kullandığı “Adana Dürümcüsü By Acıktım” tabela isminin Resmi Kabz Memurluğu ve Şirketler Mukayyitliği Dairesi nezdinde tescilli olmadığı tespit edilmiştir. Resmi Kabz Memurluğu ve Şirketler Mukayyitliği Dairesi Müdürü Sayın Olgun Yetişmiş’den almış olduğumuz bilgiye göre mezkûr Daire tarafından Eskaya Kuyumculuk Ltd’e 26 Eylül 2017 tarihinde “ Eskaya Adana Dürümcüsü” ismi verilmiş ancak konu isim tescil edilmemiştir.  Mezkûr  işyerine Adana Dürümcüsü by Acıktım ticari ünvanının tescillenmemesinin sebebi  “Acıktım Restoran”  isimli ticari ünvanın TU 4216 sicil numarası ile Özhan Karapaşa adına tescil edilmiş olmasıdır.

2000 Girne Belediyesi Açılması İzne Bağlı Olan İşyerlerinin Çalışma Koşullarını Düzenleyen Tüzüğün 4’üncü maddesi tahtında mezkûr Belediyeden işyeri izni almak için sunulması gereken belgeler sıralanmıştır. Mezkûr maddenin (h) fıkrası uyarınca Resmi Kabz Memurluğu ve Mukayyitlik Dairesinden alınan “Tescil Onay Belgesi” işyeri çalıştırmak için başvuruda bulunan kişilerin Belediyeye sunmakla yükümlü oldukları belgelerdendir.  

Eskaya Kuyumculuk Ltd, Resmi Kabz Memurluğu ve Mukayyitlik Dairesi tarafından verilen “Eskaya Adana Dürümcüsü” ismini tescil ettirmediğinden söz konusu ismi veya başka bir ismi kullanma olanağı bulunmamaktadır. Girne Belediyesi’nin konu şirkete işyeri izni verirken ilgili şirketin böyle bir işyeri çalıştırmak için yetkisi olup olmadığını ve/veya şirketin gayeleri arasında böyle bir işi yapma yetkisi olup olmadığına bakması gerekmektedir. Söz konusu şirketin Ana tüzük ve Sözleşmesinde restoran çalıştırmak gibi bir gayesi olmadığı görülmektedir.

Belediyelerin, Phelicia Court Sitesi gibi hem daimi ikametgâh hemde işyerlerini aynı bina içerisinde barındıran sitelerde, işyerlerinin çalışma koşullarını düzenlerken site sakinlerinin huzur ve rahatını temin edecek şekilde gürültü, koku ve temizlik açısından gerekli tedbirlerin  alınmasını sağlaması ve İşyeri İzinlendirme Belgesinde konulan koşulların yerine getirilip getirilmediğini denetlemesi şarttır. 

 

Girne Belediyesinin 51/1995 sayılı Belediyeler Yasasından kaynaklanan yetkilerini kullanmaması Belde halkına etkin ve verimli bir hizmet sunmasına engel olmaktadır. Özellikle Girne bölgesinde yaşanan sıkıntıların ciddi bir denetim ile ortadan kalkabileceği veya giderilebileceği hususu göz önünde bulundurulduğunda sadece Girne Belediyesi değil tüm Belediyelerin, Belediyeler Yasasında verilen yetkilerini usulüne uygun olarak daha etkin bir şekilde kullanmaları gerekmektedir.

 

     Emine Dizdarlı

Yüksek Yönetim Denetçisi

     (Ombudsman)

Print
Yayınlanma tarihi: Tem 27, 2019,
Haber Kategorisi: Haberler,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Mart 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
26
Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol Ocak-Haziran 2023 ve Temmuz-Aralık 2023 dönemlerini kapsayan 35. ve 36. Dönem Raporlarını Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a sundu.

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol Ocak-Haziran 2023 ve Temmuz-Aralık 2023 dönemlerini kapsayan 35. ve 36. Dönem Raporlarını Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a sundu.

Cumhurbaşkanlığı Şeref Salonunda gerçekleştirilen kabulde konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, Ombudsman’ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde önemli bir yere sahip olduğunu, çalışmalarını takip ettiğini ve özellikle  yurtdışı faaliyetlerinde  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ombudsmanı olarak katıldığı,  Uluslararası Kuruluşlardaki  temsiliyetindeki çalışmalarını  takdirle izlediğini ifade ederek bundan sonraki görevinde başarılar diledi.

Devamını oku
272829123
45678910
111213
Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol Sayın Oktan Türe'nin  raporunu yayınladı.

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol Sayın Oktan Türe'nin raporunu yayınladı.

Sayın Oktan Türe, Belediyelerde çalışan kişilere, süresi içinde yapılmayan veya geç olarak yapılan ek çalışma ücreti ödemelerinin tahsilatının İhtiyat Sandığı Dairesi’nce hatalı biçimde yapıldığını iddia ederek mevcut uygulamanın ilgili yasalara uygun olup olmadığının değerlendirilmesi talebi ile Dairemize müracaat etmiştir.

Yapılan başvuru üzerine konu, 38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası kuralları çerçevesinde incelenmiş ve ekte sunulan rapor hazırlanmıştır.

Devamını oku
14151617
18
Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol Sayın Mustafa Emre Gül'ün raporunu yayınladı.

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol Sayın Mustafa Emre Gül'ün raporunu yayınladı.

 

Sayın Mustafa Emre Gül 25 Ağustos 2022 tarihinde Dairemize yaptığı başvuruda komşusunun garajının imar mevzuatına aykırı olduğunu, bu hususta Gazimağusa Kaymakamlığına dilekçe yaptığını ve bu dilekçesine cevap alamadığını  iddia ederek konunun Dairemiz tarafından soruşturulmasını talep etmiştir.

Yapılan başvuru üzerine konu, 38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası kuralları çerçevesinde incelenmiş ve rapor hazırlanmıştır.

Devamını oku
1920
Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol  Sayın Mehmet Bodurhan'ın  raporunu yayınladı.

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol  Sayın Mehmet Bodurhan'ın raporunu yayınladı.

 

 

Sayın Mehmet Bodurhan, KKTC Tapu ve Kadastro Dairesi tarafından yapılan ölçüm yenileme işlemi sonrasında İnönü köyünde kain Pafta/Harita S31-D-14-B-1, Ada: 201, 193 numaralı parselde bulunan taşınmaz malında yaklaşık 1000 metrekarelik küçülme olduğunu, yapılan itirazlar sonrasında Tapu ve Kadastro Dairesi tarafından hatanın düzeltilmesine karar verildiğini ancak çeşitli kereler düzeltme işlemleri başlatılmasına rağmen sonuçlanmadığını iddia ederek konunun Dairemiz tarafından soruşturulmasını talep etmiştir.

Yapılan başvuru üzerine konu, 38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası kuralları çerçevesinde incelenmiş ve rapor hazırlanmıştır.

Devamını oku
21222324
25262728293031
1234567

Arşiv