Yayınlanma tarihi: Haz 16, 2021

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Emine Dizdarlı, Haber Kıbrıs Web TV’de yayınlanan Markaj programına katılarak, Ali Baturay’ın sorularını yanıtladı.

 

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Emine Dizdarlı, hükümetin aldığı kanun hükmünde kararnamelerin çok uzun zamana yayılmaması, gerekiyorsa yasaya dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.  Örneğin bir yıl önce hazırlandığı söylenen, ‘ikinci iş yapan emeklilerden vergi kesilmesiyle ilgili kararnamenin’ bu kadar uzun süremeyeceğini belirten Dizdarlı, “Kanun hükmünde kararname, acil durumlarda alınan karardır. Birkaç ayda tamamlanmalıdır. Bir yıl çok uzun bir süredir” dedi.

  Mecliste sıkışınca ek komite kurma alışkanlığından da vazgeçmek gerektiği belirten Dizdarlı, “Her önemli konuda ek komite kuralım, komite kararı neyse onu uygulayalım” anlayışının doğru olmadığını, meclisteki normal prosedürün uygulanması gerektiğini kaydetti.

“Mecliste ne yapılması gerektiği bellidir”

  Erken genel seçim tarihinin belirlenmesi için mecliste muhalefetin tepkisine rağmen oluşturulan AD-HOC komiteyle ilgili soruyu cevaplandıran Dizdarlı, “AD-HOC komite konusu mahkemede görüşülüyor, bu nedenle yorum yapmam doğru değil” dedi.

  

Devamını oku
Yayınlanma tarihi: Haz 7, 2021

Eski Eserleri Koruma Görevi

38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi  (Ombudsman) Dairesi Yasası’nın 15’inci maddesi, Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman)’ın basında çıkan haberler, elde ettiği duyumlar ve yaptığı gözlemler sonucu resen harekete geçebileceğini öngörmektedir. 1 Haziran 2021 tarihinde Kıbrıs Arkeoloji Müzesinin kurulmasına ilişkin basında yayınlanan haberlere istinaden kamu yararı , toplumsal ilgi ve menfaatin bulunması nedeniyle KKTC Anayasası ve yürürlükteki mevzuata uygunluğu konusunda bir açıklama yapma gereğini duymuş bulunuyoruz.

KKTC Anayasası’nın 39’uncu maddesi tahtında Devlet, tarih ve kültür değeri olan eser ve anıtlar ile doğa varlıklarının korunmasını sağlar, bu amaçla düzenleyici, destekleyici ve özendirici önlemler alır. Devlet bu amaçla gerekli önlemleri alır ve yasal düzenlemeler yapar. Bu kapsamda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclisi 60/1994 sayılı Eski Eserler Yasası’nı yapmıştır.

Devamını oku
Yayınlanma tarihi: May 25, 2021

Uluslararası Ombudsman Enstitüsü 2021 Dünya Konferansı

Uluslararası Ombudsman Enstitüsü (International Ombudsman Institute) 25 Mayıs 2021 ile 27 Mayıs 2021 tarihleri arasında 12’nci ioi Dünya Konferansı düzenliyor. Genel Kurul’un, 25 Mayıs 2021 tarihinde yapılması öngörülürken farklı zaman dilimlerinde ve farklı ülkelerde görev yapan oy  kullanabilecek (Voting Member) üyelerin ve/veya Ombudsmanların Genel Kurul’da oy kullanmalarına olanak sağlamak üzere oylama 24 Mayıs 2021 tarihinde açılmış ve Genel Kurul’un yer alacağı 25 Mayıs 2021 tarihi saat 13.00’e kadar davam edecektir. Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Emine Dizdarlı da Genel Kurul’da değiştirilmesi öngörülen tüzük değişiklikleri ile ilgili oyunu kullanarak katkı yapmıştır.

Uluslararası Ombudsman Enstitüsü Başkanı Sayın Peter Tyndall on-line yapılacak IOI Konferans Açılış sayfasında Konferans Katılım sayfasında yayınladığı, Türkçe mesajında Konferans teması olan “Sessizlerde Ses Vermek” “Giving Voice to the Voiceless” konusunda bilgi vermiştir.

 

Devamını oku
Yayınlanma tarihi: Nis 19, 2021

KKTC Anayasası Mahkemesi kararının tam metni

 

1D. 3/2021      Anayasa Mahkemesi:2/2018

ANAYASA MAHKEMESİ OLARAK OTURUM YAPAN

YÜKSEK MAHKEME HUZURUNDA

ANAYASANIN 147.MADDESİ HAKKINDA

Mahkeme Heyeti: Narin F.Şefik,Başkan, Ahmet Kalkan, Mehmet Türker, Gülden Çiftçioğlu, Bertan Özerdağ

Davacı: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hizmet Sendikası(Hizmet- Sen), Gazeteci Kemal Aşık Caddesi, Kat.3 No.4   Küçük Kaymaklı, Lefkoşa

ile

Davalı: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi, Lefkoşa

                                          

                                               A r a s ı n d a.

 

Davacı namına: Avukat Hasan Esendağlı

Davalı namına: Başsavcılık tarafından Kıdemli Savcı Cemaliye Usanmaz Yüksel

Devamını oku
Yayınlanma tarihi: Mar 16, 2021

'Mülhak Vakıflarda' Mütevelli Heyetine atanacak olan kişilerin niteliklerine ilişkin yasal durum

5/1976 sayılı Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın 9’uncu maddesi seçilebilme niteliklerini düzenlemektedir. Bu madde tahtında yirmi beş yaşını bitirmiş kadın veya erkek her yurttaş, 9’uncu maddenin 2’inci fıkrasında belirlenen nitelikleri taşımak koşuluyla Cumhurbaşkanlığı, milletvekilliği, Belediye Başkanlığı, Belediye Meclis üyeliği, Muhtarlık, Köy İhtiyar Heyeti üyeliği seçimlerinde seçilme hakkına sahiptir. Seçilebilme nitelikleri şunlardır:

Kısıtlı olmamak; Yurt ödevini (mücahitlik veya askerlik yükümlülüğünü) yasaların öngördüğü biçimde yerine getirmiş olmak veya yurt ödevinden bağışık tutulmuş olmak; oy verme gününden önce en az üç yıldan beri daimi ikametgahı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içinde bulunmak, beş yıldan fazla hapis cezasına çarptırılmamış olmak veya kasten adam öldürme, adam öldürmeye teşebbüs, uyuşturucu madde imal etmek, ithal etme, tasarrufunda bulundurma, kullanma veya alıp satma, ırza geçme veya ırza geçmeye teşebbüs; dolandırıcılık, hileli iflas; rüşvet almak veya vermek veya hırsızlık suçlarından biriyle mahkum olmamış olmak.

Devamını oku
First7891012141516Last

«Temmuz 2025»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

Arşiv